Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Islámský stát zveřejnil další otřesné video popravy: Tentokrát zabili Brita!

Autor: haj, ČTK - 
14. září 2014
08:37

Radikálové z hnutí Islámský stát popravili již třetího zajatce. Poté, co přišli o život američtí novináři James Foley a Steven Sotloff, se nyní stal obětí Brit David Cawthorne Haines.

Bojovníci z hnutí IS zveřejnili video s jeho popravou. Video, které radikálové nazvali "Vzkaz spojencům Ameriky“, je zobrazen maskovaný muž oděn do černé barvy, který stojí nad klečícím zajatcem Hainesem.

Muž v černém mluví s britským přízvukem a prohlašuje, že je smrt Brita pomstou za slib londýnské vlády vyzbrojit Kurdy pro boj proti Islámskému státu. "Tento Brit musí zaplatit za tvůj slib, Camerone, vyzbrojit pešmergy (kurdské milicionáře) proti Islámskému státu," říká vrah, který posléze Hainesovi setne hlavu.

Oběť popravy je Brit David Cawthorne Haines, který se v úvodu videa představí a poté mluví přímo k britskému premiérovi Davidu Cameronovi: „Chci prohlásit, že tě, Davide Camerone, činím odpovědným za mou popravu,“ nechal se slyšet Haines.„Dobrovolně jsi vstoupil do koalice se Spojenými státy proti Islámskému státu, stejně jako tak učinil tvůj předchůdce Tony Blair, jenž šel ve šlépějích předsedů naší vlády, kteří nenacházejí odvahu říct Američanům ne. Bohužel, jsme to my, britská veřejnost, kdo nakonec zaplatí za sobecká rozhodnutí našeho parlamentu,“ dodává.

Hainesovi bylo 44 let, byl otcem dvou dětí a v minulosti sloužil v armádě a spolupracoval s několika humanitárními organizacemi. Byl zajat loni v Sýrii, společně se svým kolegou, kterého před několika měsíci jeho únosci propustili. Haines byl pravděpodobně zavražděn tento týden.

Na závěr videa vrah hrozí, že příště bude popraven další Brit Alan Henning, který byl také unesen v Sýrii. Premiér Spojeného království David Cameron na záznam popravy reagoval tím, že ji označil za „čiré zlo“ a ujistil veřejnost, že vláda udělá vše pro to, aby vrahy pochytala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pgga ( 15. září 2014 01:33 )

Kdyby jenom muslimu, ale rusofilu Spravny Cech:"Za vse muze Amerika ze se nemam dobre" ALE, pomuze mi rus a nebo mozna arab..takze zkusime jinam

hofihofi ( 14. září 2014 22:07 )

Však je sem uz zvem a dokonce jim stavime mesity, jako v Praze 7 na Delnicke, jsme jim darovali bývalou kovosluzbu na mesitu. Dobře cesi delaji, ted rvou na cikany,ale po valce je sem tahali na bezicim pasu, pry narodni hoste, po valce jich tu nemci nechali par stovek, ted jsou njich tu mraky a totez delaji s touhle pakazi.

kuniksicht ( 14. září 2014 20:55 )

co to meles za nesmysly? vzdyt muslimove vrazdi muslimy.....zabijeji je jak na jatkach,znasilnuji zeny, vsechny zeny do 53 let povinna obrizka. vyhlasili Islamsky stat ktery se tahne jizni evropou az do spanelska, zabira 1/3 afriky. Uz i Iran, hlavni nepritel USA bije na poplach,nabidli pomoc Iraku se svymi vojsky ale chtel ustupky v jadernem programu. Rusove, co sami anektovali a okupuji Ukrajinu krici, ze bombardovani IS bojovniku v Syrii je poruseni mezinarodnich smluv.....at se jdou vycpat.copak byl Krym ???? tento tyden vznikla arabska koalice proti IS. IS je jednoznacne nebezpeci a je treba je eliminovat. jen nechapu, ze i jinne staty se nepridaji a nepodpori americany.kdepak jsou rusove, turci, cinani a dalsi svetove staty? deje se to od nich daleko a tak delaji mrtveho brouka?

vendulka1234 ( 14. září 2014 20:19 )

já bych je v těhle státech nechala at se tam pomlátí sami, stejně je pro ně největší odměna zemřít jako terorista za Aláha, a když by chtěli lézt sem, zákaz!! takovouhle zvrhlou mentalitu by jsme tu neměli podporovat!! všichni od nich utíkaj, nevím že by někdo od nás pospíchal do íráku a podobných zemí...ale sem se ta pakáž snaží nacpat a ješte sem zavést ty své zvyky burky na hlavách to je konec. Nakonec tu budeme chodit jako oni v černých pytlích ne?? to ani omylem

hofihofi ( 14. září 2014 18:38 )

Lidi jsou hovada, ja ko clen statu co je bombarduje, nemohu rikat ja jsem ale jineja lezt jim do jejich. Krasne to popsal Merle v knize Ostrov, tam take (neco jako vzpoura na Bounty) byla na ostrove pulka britu s tahitanama a pulka je chtela zabit, tihle lidi to nechapou, ani nemohou, bud jsem nepritel, nebo pritel, napul neexistuje, kdyz amici vrazdeji asiaty a africany je to pomoc, kdyz jim to oplateji tak je to terorismus, tak at se amici nediveji, jejich zeme je amerika, ne afrika, evropa a asie, kde hteji valcit.

Zobrazit celou diskusi