Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rodina popraveného novináře: Radikálové si našeho syna koupili!

Autor: ljš, ČTK - 
9. září 2014
12:56

Milion korun! Tak nízká byla zřejmě cena za amerického novináře Stevena Sotloffa, jehož brutálně zavraždila radikální skupina Islámský stát (IS). Podle rodiny ho radikálům prodali lidé z umírněnější opoziční skupiny, která bojuje proti režimu v Damašku.

 

Radikálové prý Sotloffovo jméno dali na seznam osob spojovaných s pumovým útokem na jednu nemocnici. Když se pak žurnalista objevil na hranici, zatelefonoval "někdo z hranice lidem z Islámského státu, kteří pak postavili falešný zátaras, aby Steven a jeho lidé nemohli uniknout", tvrdí mluvčí Sotloffovy rodiny Barak Barfi.

"Domníváme se, že takzvaní umírnění povstalci ho Islámskému státu prodali za 25.000 až 50.000 dolarů (537.000 až 1,1 milionu korun)," dodal. Informaci prý získal od dobře informovaných zdrojů v Sýrii. Steven Sotloff pocházel z židovské rodiny a měl americké a izraelské občanství.

 

Barfi kritizoval americkou vládu za to, jak s rodinou jednala. Administrativa prý pohlížela na Sotloffa stejně jako na jeho kolegu Jamese Foleyho, jehož IS zabila také, jako na "pěšáky" v politické hře. Zástupci vlády podle něj lhali veřejnosti, když tvrdili, že rodiny jsou pravidelně informovány o vyšetřování osudu obou žurnalistů. Po zveřejnění videa s vraždou Foleyho, na němž se Sotloff objevil ještě živý a jako další možná oběť, vznesla prý Sotloffova rodina na vládu "specifický požadavek", ale nebylo jí vyhověno. Oč přesně šlo, mluvčí odmítl říci s tím, že by to mohlo ohrozit životy dalších rukojmích.

 

Podle Barfiho americká administrativa lhala, když tvrdila, že únosci s rukojmími stále přejíždějí. Zpočátku prý je drželi na jednom místě.

 

"Myslíme si, že Bílý dům a tajné služby jsou zapleteny do širší hry byrokratických půtek a že Jim a Steve byli pěšáky této hry. To není spravedlivé a budou-li na veřejnost dále unikat informace, Sotloffova rodina bude muset promluvit a uvést věci na pravou míru," řekl Barfi.

 

Hnutí Islámský stát vraždy oba Američanů označilo za odvetu za americké letecké operace proti islamistům v Iráku. Několik členů amerického Senátu v pondělí předložilo návrh zákona, který by vypsal desetimilionovou odměnu za informaci o komkoli, kdo má podíl na Foleyho a Sotloffově smrti.

petranemeth ( 10. září 2014 15:45 )

souhlasim

gogo ( 9. září 2014 13:13 )

Kdo seje vítr, sklízí bouři. A Američané stále sejí a sejí...

Zobrazit celou diskusi