Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nálety na teroristy z Islámského státu: Stíhačky, bombardéry i střely Tomahawk!

Autor: ČTK, shp - 
23. září 2014
08:16

Jsou jednou z největších hrozeb lidstva. Nemají slitování s ničím a nikým, lidi popravují jako zvířata. USA a spojenecké státy se nyní rozhodly, že provedou na teroristy z Islámského státu rapidní ofenzivu. Dochází k leteckým úderům, bombardování a na zem dopadají nechvalně proslulé střely Tomahawk!

Spojené státy podle amerického ministerstva obrany při útoku využily kombinaci bojových letounů, bomb a střel Tomahawk s plochou dráhou letu. Podle nejmenovaných zdrojů se mohou útoky týkat zhruba dvou desítek cílů a podílí se na nich nejmenovaní arabští partneři.

„Mohu potvrdit, že armáda Spojených států a síly partnerských zemí provádí vojenskou akci proti teroristům ISIL v Sýrii s využitím kombinace stíhacích letounů, bombardérů a řízených střel Tomahawk,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby. ISIL je zkratkou pro původní název radikálního uskupení, který zněl Islámský stát v Iráku a Levantě.

Na útoku se podílí arabské státy

Rozhodnutí zaútočit podle Kirbyho padlo dříve během pondělí. Vzhledem k tomu, že vojenská operace pokračuje, není prý možné zatím poskytnout podrobnější informace. Nejmenovaný americký činitel uvedl, že na útoku se podílí arabské státy. Odmítl však sdělit, o jaké země jde a jakou v útoku hrají roli.

Podle zdrojů televize CNN Američané zahájili letecké údery proti baště extremistického hnutí v syrské oblasti Rakka. Všichni zahraniční partneři jsou prý arabské země. Na úderech se podílí Bahrajn, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Jordánsko, sdělily také zdroje CNN.

Údery jsou součástí vojenské kampaně proti extremistům z IS, kterou před skoro dvěma týdny schválil americký prezident Barack Obama. Radikální uskupení zabralo rozsáhlá území v Sýrii i v Iráku, povraždilo tisíce lidí a setlo hlavy dvěma americkým novinářům Jamesi Foleymu a Stevenu Sotloffovi.

japos22 ( 23. září 2014 14:04 )

Blesk jenom opisuje - a ještě navíc s chybama

horstfuxteleshop ( 23. září 2014 12:41 )

chceš si zopáknout pobyt v gulagu po tvém dědkovi? hňupe?

horstfuxteleshop ( 23. září 2014 12:37 )

Blesk patří švýcarům, rakušanům a němcům, vy češi žádné noviny nemáte, už žádné nevlastníte, všechno jste prodali a ve vaší zemi už vám skoro NIC nepatří, proto si tady Blesk může psát co chce a na mínění nějakých s r á č ů jako je dfghjk zvysoka s e r e, pro pár debilů v ministátě jako je čr se mu shánět objektívní informace nevyplatí

fotrpjotr ( 23. září 2014 12:32 )

Vyškolili,vyzbrojili a nakonec podnikají agresi v Sýrii a OSN mlčí.

abaron ( 23. září 2014 12:13 )

a keď vyrežeš dierku tak potom máš . tekuté zlato

Zobrazit celou diskusi