Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vraťte mi tátu domů, prosí dcera Brita, kterého chce popravit terorista John

Autor: dce - 
4. září 2014
13:42

David Haines, humanitární pracovník a také otec dvou dívenek. Syrská odnož ISIS ho unesla loni v březnu, když pomáhal v místním uprchlickém táboře. Teď se v oranžovém stejnokroji amerických vězňů objevil ve stejném videu, které zachycovalo popravu amerického novináře Stevena Sotloffa. Terorista zvaný John vyhrožuje jeho smrtí v případě, že nebudou dodrženy jejich podmínky.

David Haines (44) je v zajetí už rok a půl. Prostředí a podmínky se na jeho obličeji výrazně podepsaly – je pohublý, v očích má výraz zoufalství. Pokud Američané nepřestanou ostřelovat Irák, zemře děsivou smrtí i on. Přitom jde o člověka, který se obyvatelům země snažil pomoci – pracoval v Sýrii jako humanitární pracovník. Měl s tím už své zkušenosti – za dlouhých válek na Balkáně pomáhal místním.

„Táta mi chybí. Udělala bych cokoliv, aby byl zase doma,“ prohlásila jeho 17letá dcera z prvního manželství a popsala ho jako hrdinu. Haines doma nechal ještě manželku a malou dceru (4), když byl v březnu 2013 unesen. Za celou tu dobu je terorista John několikrát kontaktoval emailem a po Skypu, aby požadoval výkupné. Muž, který byl unesen spolu s ním, je už na svobodě, tak proč ne David?

Situace, která se nyní velmi blízce týká britských zájmů, vybičovala Davida Camerona k drsnějšímu přístupu. Slíbil, že z ISIS „vymáčknou duši“ – naráží snad na možnost budoucího bombardování teroristické skupiny letectvem RAF? Podobně se totiž vyjádřil i americký prezident Obama – naznačil, že vytvoří koaliční skupinu, která bude mít jediný cíl – zničit ISIS. Vojenští velitelé každopádně zvažují záchranou misi. 

djaba ( 4. září 2014 20:07 )

Tak proč se tam kdekdo cpe , za humanitu je tam nečeká vděk .

karmavana ( 4. září 2014 16:34 )

Ubožáku!

tgbb ( 4. září 2014 15:56 )

rodiny milionů obětí okupací iráku afganistánu sýrie libye oslovily jejich vrahy = teroristické organizace USA a NATO a ptají se kdy budou odškodněni kdy budou zaplaceny válečné reparace a kdy bude Norimberský proces s masovými vrahy z USA a NATO

eliska963852 ( 4. září 2014 14:55 )

Jste hloupá ženská.

provokaterka ( 4. září 2014 14:17 )

Když tam vydělával pěkné penízky,tak to dcerušce nevadilo.

Zobrazit celou diskusi