Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Viděli synovu strašnou smrt a prohlásili: Nikdy jsme nebyli pyšnější...

Autor: shp - 
20. srpna 2014
14:53

Rozhodl se zdokumentovat utrpění lidí ve válce zmítané Sýrii a sám za to zaplatil životem. James Foley (†40) byl odvážným mužem, dobrým přítelem a profesionálem každým coulem. Jeho rodiče i přes bolestnou ztrátu prohlásili, že na svého syna nikdy v životě nebyli pyšnější.

Foley se narodil v americkém Rochesteru, který se nalézá ve státu New Hampshire. Během dospívání se začal zajímat zpravodajství. V roce 2008 dokonce absolvoval uznávanou Medillskou školu žurnalistiky. O čtyři roky později zamířil do Sýrie. Pro agenturu GlobalPost News se rozhodl zdokumentovat konflikt v Sýrii. Domů do vlasti se ale už nikdy nevrátil.

V listopadu 2012 ho zajali členové teroristické organizace Islámský stát. Od té doby byl jejich zajatcem a jeho život nebyl ničím jiným než peklem na zemi. Foleyho smrt byla obzvlášť brutální. Poté, co pronesl antiamerický proslov, mu maskovaný terorista uřízl zaživa hlavu. Tento zbabělý muž odhalil svou hrdelní řečí londýnský přízvuk, což je velmi nezvyklé.

Poté, co rodiče viděli krvavou popravu na videu, vydali prohlášení: „Nikdy jsme nebyli na našeho syna Jima pyšnější. Přišel o život při snaze odhalit světu utrpení syrského lidu. Úpěnlivě prosíme únosce, aby ušetřili životy zbývajících rukojmí. Stejně jako Jim jsou nevinní.“

Foleyho rodiče nešetřili chválou na svého milovaného syna. „Děkujeme Jimovi za veškerou radost, kterou nám dal. Byl to výjimečný syn, bratr, žurnalista a osoba,“ dodali v prohlášení. Na vlásku nyní visí život dalšího zajatého novináře Stevena Joela Sotloff. Teroristé pohrozili, že ho zabijí, pokud Spojené státy nepřestanou s bombardováním Iráku.

Video Foleyho poprava. - Reuters
Video se připravuje ...

jamest ( 25. srpna 2014 12:18 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.cameso.webnode.cz

abcd.adbc ( 21. srpna 2014 01:55 )

neklonuj mě vedle,strupe

marmaris ( 21. srpna 2014 01:47 )

To vis ze jooo, mentale. Zase se ti nepostavil, tak strasis na diskusi.

tuzex ( 21. srpna 2014 01:47 )

Darino?

abcd.adbc ( 21. srpna 2014 01:45 )

laura666,tvůj fotr od tam pochází,je jasno

Zobrazit celou diskusi