Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chytil sériového vraha, teď má dostat sestru Věru M.!

Autor: Jana Ulrichová - 
28. srpna 2014
05:52

Mimořádnou pozornost věnují vyšetřovatelé případu ze smrti pacientky Jany K. (†72) v rumburské nemocnici. Svědčí o tom fakt, že policie nasadila nejen nejlepší kriminalisty, ale i špičkového státního zástupce.

Z úmrtí pacientky je obviněna zdravotní sestra Věra M. (50), která zřejmě píchla těžce nemocné seniorce do žíly velkou dávku draslíku, po které se jí zastavilo srdce. Podle MfD dozoruje práci vyšetřovatelů státní zástupce Fratišek Stibor, který řešil i případ sériového vraha Romana Postla (†39).

Smrt 4 lidí

Ten vraždil poprvé už v 90. letech. Tehdy na diskotéce v Oseku zastřelil Jana Š. (†17). Vězení ho ale nenapravilo. Po návratu, v roce 2008, zastřelil v průběhu tří dnů čtyři lidi včetně policisty. Postlova vražedná série začala v Ústí nad Labem, kde zastřelil náhodně vybraného řidiče, aby se mohl zmocnit jeho auta. Krátce na to popravil v Ústí i čerpadláře, kterého obral o tržbu.

O den později zabil v chomutovské herně vietnamského barmana a vzápětí i policistu Romana Jedličku, který ho pronásledoval. Sám po přestřelce zemřel.
Státnímu zástupci Františkovi Stiborovi se tehdy podařilo pohnat před soud alespoň jeho komplice Davida Černého (30), který Postla vozil autem a pomáhal uklidit tělo první oběti. Dostal 19 let vězení.

Policie mlčí

V rumburské kauze teď vyšetřovatelé prověřují zhruba 11 případů úmrtí z minulosti. Na informace jsou ale skoupí. „Sdělením obvinění případ nekončí, dál na něm vyšetřovatelé pracují,“ řekla pouze policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Krajský státní zástupce Jan Jakovec pak dodal, že zatím nezjistili nic, na základě čeho by obvinění sestry mohli rozšířit.

Tragédie přerostla v politický boj

Kauza tragické smrti pacientky se podle místních zvrtla v politický boj. Domnívají se, že ředitel nemocnice Darek Šváb naznačil, že lékař Petr Vondráček z vraždy obviněnou sestru kryl, a do úmrtního listu napsal nesprávnou příčinu smrti, jen aby ho znemožnil v nadcházejících komunálních volbách.

Oba totiž kandidují do zastupitelstva Rumburku. Lékař za ČSSD, Darek Šváb za hnutí Rumburáci.cz. Lékař na ředitele podal trestní oznámení a veřejně ho vyzval, aby odstoupil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi