Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo zavinil smrt těhotné Lucie (†32): Jed mohli zaměnit už v lékárně!

Autor: ljš, ČTK - 
22. června 2014
05:00

Místo roztoku glukózy jí na běžném vyšetření podali jedovatou dezinfekci na čistění lékařských pomůcek. Těhotná Lucie (†32) ještě stačila dojít domů, tam ale zkolabovala a zemřela. Podezření se okamžitě obrátilo k zdravotnickému personálu, který v ordinaci pracuje. Nemůže být ale na vině i někdo jiný?

Fatální záměnu glukózy s Chlumského roztokem, který obsahuje prudce jedovatý fenol, potvrdila i pitva. Do do orlovské diabetologické ambulance vyrazí na kontrolu pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

 

"Pokud existuje podezření, že došlo k záměně léčivých přípravků hromadně vyráběných i těch připravených v lékárně, Státního ústavu pro kontrolu léčiv vždy provádí kontrolu na místě, aby ověřil skutečný stav věci. Až do uzavření se ale blíže k případu nemůžeme vyjadřovat," uvedla mluvčí ústavu Hana Pavlíčková.

 

 

Policie dál pokračuje ve vyšetřování. Už brzy kriminalisté dostanou od patologů pitevní protokol. "Provedli jsme již pitvu jak zemřelé ženy, tak i plodu. Můžeme potvrdit, že došlo k tragické události. Je to tragédie jak pro rodinu, tak i pro zdravotníky," řekl šéf ostravského Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček.

 

Přestože Česká televize uvedla, že za záměnou mohla být nepozornost pětašedesátileté sestry, která v ordinaci pouze zaskakovala, policie prověřuje i jinou verzi. Ta staví na možnosti, že tekutina byla vyměněna už mimo ambulanci. Například v lékárně. Prověřuje tedy dodavatele látek do orlovské ambulance. "Je to jedna z možností, že záměna nastala už v rámci distribuce," řekl policejní mluvčí Petr Svoboda.

 

abcd.adbc ( 24. června 2014 23:44 )

a klokani

abcd.adbc ( 24. června 2014 17:42 )

To ti nakukal kdo

abcd.adbc ( 24. června 2014 11:06 )

Přesně tak!

kukuku ( 23. června 2014 10:37 )

Prepáč, po šarišsky neviem.

tigrusenko ( 23. června 2014 07:55 )

Huberte?

Zobrazit celou diskusi