Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie v Turecku: V dole zemřelo po výbuchu přes 200 horníků!

Autor: ČTK, tp, lvi - 
14. května 2014
07:11

300 horníků uvěznila exploze a následný požár v uhelném dole na západě Turecka. Počet mrtvých už se vyšplhal na 201 obětí. Důvodem výbuchu byla porucha na rozvaděči elektrické energie.

Jeden ze zachráněných dělníků, Mehmet Bahattin Atci, sdělil, že se z dolu zatím podařilo zachránit 20 havířů.

Místní poslanec Muzaffer Yurttas nejprve tvrdil, že je dvacet mrtvých a třicet zraněných. Později řekl, že mrtví jsou zatím "pouze" čtyři lidé. Zemřeli na udušení nebo na popáleniny. Pravda je ale mnohem drastičtější

Ministr energetiky Taner Yildiz potvrdil, že je určitý počet obětí, ale odmítl říct přesný počet. "Je to vážné neštěstí. Naší prioritou je dostat se k našim horníkům. Jakékoli údaje, které bychom sdělili, by mohly být mylné," řekl novinářům. Požár podle Atciho vypukl poté, co explodoval rozvaděč elektrické energie.

V době neštěstí bylo podle něj pod zemí 787 horníků. Záchranné práce stále pokračují, podle agentury AP dosud zústávají uvězněny v dole zhruba dvě stovky lidí.

K výbuchu doslo asi dva kilometry pod zemí u města Soma ležícího zhruba 250 kilometrů jižně od Istanbulu. Exploze nastala v úterý po poledni, kdy podle některých zdrojů vybuchl transformátor a začalo hořet.

Polovina horníků je už v bezpečí

Svědci hovoří o tom, že do areálu dolu přijíždějí a zase odjíždějí sanitky. Důlní neštěstí jsou v Turecku poměrně častá kvůli špatným bezpečnostním podmínkám.

Většina z horníků zemřela podle Yildize v důsledku otravy oxidem uhelnatým.  Evakuovat se zatím podařilo 360 lidí.

Před dolem podle televizních záběrů čekají davy příbuzných a emotivně reagují na každého horníka, kterého záchranáři vyvedou či vynesou ven. Záchranné práce budou podle médií pokračovat ještě řadu hodin.