Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bakalovi obchody nejdou: Drží ho ale hornické byty

Autor: Vladimír Barák - 
26. dubna 2014
07:53

Jeden z nejbohatších Čechů, Zdeněk Bakala (53), má problémy s podnikáním. Jeho rozvětvený byznys chřadne. Jednou z mála slípek snášejících zlatá vejce pro něj zůstává firma vlastnící bývalé byty OKD.

Firma RPG Byty, kterou Bakala vlastní z poloviny, ročně vybere na nájemném takřka dvě miliardy korun. A to od lidí, kteří už roky marně volají po možnosti odkupu bytů. Místo toho měsíc co měsíc platí vysoké nájemné za život v  mnohdy dezolátních obydlích. „Většina těch, co mají peníze, už odešla. Zůstávají hlavně důchodci a sociálně slabí,“ říká Roman Macháček ze Sdružení nájemníků BYTYOKD.cz.

Drahý nájem

44 tisíc bytů na Ostravsku je jedna z důležitých součástí Bakalova impéria. „Za průměrný byt v Ostravě-Porubě o výměře 63 m2 zaplatí stávající nájemníci, tedy hlavně vysloužilí horníci, nebo po nich pozůstalé vdovy, 70 Kč za m2. Ročně tak zaplatí za nájem přes 50 tisíc korun bez energií a služeb,“ říká Macháček. Jen pro srovnání, stát se bytů zbavil za směšnou cenu 40 tisíc korun za jeden.

Mluvčí: Investujeme!

„Většina našich nájemníků neměla s hornickým povoláním nikdy nic společného. Naprostá většina prostředků plynoucích z nájemného je investována ve prospěch nájemníků,“ napsal mluvčí RPG Byty Petr Handl Blesku.

V některých případech je prý nájemné v bytech vlastněných RPG Byty dokonce i nižší než nájemné v obecních bytech. „Ať z nás nedělají blázny! Do bytů obývaných původními nájemníky, nedali ani korunu,“ říká Roman Macháček.

Koupí si vinice?

Řadu odborníků zaskočilo rozhodnutí společnosti Domus, mateřské firmy RPG Byty, o vstupu na amsterodamskou burzu, kde chtějí Bakala a spol. udat 55 procent akcií. Podle Macháčka se nyní snaží vlastníci na poslední chvíli z bytů vytěžit, co se dá. „Pan Bakala se již těší, až si koupí vinice v Jihoafrické republice, nájemníci bytů ho nezajímají,“ říká.

Jeho slova potvrzují ve čtvrtek zveřejněné informace, že o akcie se budou moci přetahovat jen velcí burzovní hráči. Sami nájemníci tak mají opět smůlu, byť Bakala dříve slíbil, že byty nabídne k odprodeji v prvé řadě jim.

Mediální aktivity

Zdeněk Bakala vlastní vydavatelství Economia, vydávající například Hospodářské noviny nebo Respekt. Letos muselo vydavatelství ve velkém propouštět. V Bakalových titulech se o problematických obchodech vlastníka a jeho vztahů s politiky příliš nepíše.

Těžební průmysl

V těžební skupině NWR, která vlastní společnost OKD, má Bakala asi poloviční podíl. Skupině klesly v roce 2013 tržby o 28 procent. V roce 2017 proto plánuje například uzavření ztrátového uhelného dolu Paskov. O práci přijdou asi dva tisíce horníků.

Situaci chce zachránit stát sociálním programem ve výši 600 milionů korun, kterým bude pokryto odstupné pro horníky ve výši osmi až dvanácti měsíčních platů.

Herní průmysl

Uhlobaron financuje počítačovou hru, ve které se krade, vypaluje a dobývá. Podle některých zdrojů má do vývoje nalít 70 až 100 milionů korun.

Hra je však zatím černou dírou na peníze – polyká jen miliony a miliony, nic nevrací. Přední světoví vydavatelé ji jejím autorům hodili na hlavu a ti jsou tak nyní plně odkázáni na Bakalu.

pelagie ( 26. dubna 2014 11:29 )

Nebojte , na každého jednou dojde .......i na tohodle kripla

japome ( 26. dubna 2014 11:08 )

a ještě ho nakopni nic jiného si nezaslouží

japome ( 26. dubna 2014 11:07 )

zabibol ( 26. dubna 2014 10:14 )

Za tento sociálně demokratický podfuk můžou zločinní komunisti. Kdyby komunističtí zlosyni ty byty tenkrát dali horníkům zadarmo, tak se tento podraz ČSSD nemusel vůbec stát. Jenomže darebáci komunisti chtěli hrabat na nájemném.

zabibol ( 26. dubna 2014 10:10 )

On by tobě taky rád pár vrazil.

Zobrazit celou diskusi