Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Obchodník Bakala: Byty koupil za 40 tisíc, prodává za půl milionu

Autor: Jiří Krušina - 
1. dubna 2014
15:04

Tisíce lidí na Ostravsku zase zuří. Společnost RPG, kde jedním z akcionářů je miliardář Zdeněk Bakala (53), chce opět vydělat miliony korun na bytech. Ty přitom Bakala dostal od vlády za hubičku.

Bezmála 44 tisíc bytů koupil miliardář Zdeněk Bakala společně s Ostravsko-karvinskými doly (OKD) v roce 2004. Slíbil, že byty nájemníkům odprodá za obdobných podmínek, za jaké je získal. K prodeji ale nikdy nedošlo, šlo jen o pronájmy.

Daleko dražší

Až nyní nabídla RPG část bytů k prodeji. Zájem o byty má přitom více než třetina nájemníků. „Pan Bakala koupil byty opravdu výhodně. Jeden ho vyšel zhruba na 40 tisíc. To v přepočtu znamená, že zaplatil přibližně 635 korun za m2. Cena za metr čtvereční, kterou nám nabídla nyní  k odkupu společnost RPG je přitom 14x vyšší, tedy 8900 korun,“ řekl Blesku šéf občanského sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček.

Jen sto bytů

O své byty by mělo za přiměřenou cenu zájem nejméně 15 tisíc nájemníků. „RPG slíbilo, že prodá část bytů. Nyní je jich k prodeji pouhá stovka, což je vzhledem k zájmu nájemníků opravdu výsměch,“ dodal Macháček.

Vyjádření RPG Byty s. r. o.:

Ředitel vnějších vztahů RPG Petr Handl zaslal Blesku k celé záležitosti toto stanovisko:

„Stále platí, že bytový fond společnosti RPG Byty, s.r.o. je určen především pro nájemní bydlení. V tomto případě se jedná pouze o nabídku odprodeje 5 vchodů v Ostravě-Porubě s celkovým počtem zhruba 100 bytů.

Vlastníci společnosti RPG Byty se rozhodli poskytnout z vlastních zdrojů více než 25% dotaci kupní ceny, takže přímé pořizovací náklady hrazené nájemníky by neměly překročit 8900 Kč/m2, přičemž běžná tržní cena, za kterou RPG Byty domy k odprodeji nabízí, přesahuje 12 000 Kč/m2.

Podstatné je přitom také to, že se nejedná o prodej jednotlivých bytů. Nájemníci mají v tomto případě možnost založit si družstvo, které následně odkoupí celý dům jako takový. Pokud budou chtít dům odkoupit za podmínek, které jim nabízíme, pak se prodej může uskutečnit. Pokud jim naše podmínky vyhovovat nebudou, nic se pro ně nezmění a nadále mohou zůstat našimi nájemníky.“

Blesková zpráva

Pod prodej státního podílu OKD do rukou miliardářů se podepsal i tehdejší ministr financí a dnešní premiér Bohuslav Sobotka.

To je rozdíl

100 bytů stálo v roce 2004 zhruba 4 000 000 Kč.
100 bytů se dnes prodává za zhruba 56 000 000 Kč.

Kdo je Zdeněk Bakala

Je to český podnikatel, investor a filantrop. Věnuje se řadě obchodních činností na několika kontinentech, od těžebního průmyslu přes média po energetiku. V roce 2004 byl jedním ze zakladatelů skupiny Bakala Crossroads – BXR.

Dne 31. května 2004 uzavřela Bakalou vlastněná společnost Charles Capital smlouvu na koupi akcií skupiny Karbon Invest, ovládající mimo jiné Ostravsko - karvinské doly a Českomoravské doly.

Zdeněk Bakala nyní už není vlastníkem společnosti OKD ani některého z provozovaných dolů společnosti OKD. Je pouze jedním z akcionářů firmy, ve které drží zprostředkovaně zhruba třetinu akcií.

Manželkou Zdeňka Bakaly je ředitelka České Miss Michaela Maláčová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

brei ( 2. dubna 2014 13:47 )

Nejdříve si zjistěte pravdu, pokud o to vůbec stojíte. Patrně patříte mezi tu zmíněnou chátru převlečených komunistů (věrných to kamarádů Václava Havla), proto asi diskuze s Vámi je bezpředmětná. Co se týče těch zmíněných deb.ilů, odstupte prosím od toho zrcadla a nevzhlížejte se v něm stále. Snad to při svém "vysokém" IQ zvládnete (mememumu). V tom Vašem zmíněném kabaretu jste asi hvězda.

mememumu ( 2. dubna 2014 13:22 )

A co s tím uděláš, mrdísku?

mememumu ( 2. dubna 2014 13:21 )

Protože státu nikdy nepatřily, hlavičko.

mememumu ( 2. dubna 2014 13:21 )

No a ty konkrétně teda děláš co? Taky jen kecy?

mememumu ( 2. dubna 2014 13:20 )

Zase další dívka lží o Havlovi a Benešových dekretech. Vy deb.ilové byste se měli někde sdružovat, bylo by to nejlepší kabaret.

Zobrazit celou diskusi