Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EU: Referendum na Krymu je nelegální a nelegitimní!

 Referendum na Krymu je podle EU nelegální a nelegitimní
Referendum na Krymu je podle EU nelegální a nelegitimní  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
16. března 2014
22:50

Dnešní referendum o připojení Krymu k Rusku je nelegální, nelegitimní a Evropská unie jeho výsledek neuzná. Ve společném prohlášení to dnes uvedli předseda Evropské komise José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy. Referendum odsoudila i Česká republika a také například Francie, která zároveň vyzvala Rusko ke zmírnění napětí na Ukrajině.

Duo vedoucích představitelů EU odsoudilo porušení ukrajinské suverenity, vyzvalo ruskou armádu ke stažení a zdůraznilo potřebu přímých jednání mezi vládami v Moskvě a v Kyjevě. Barroso a Van Rompuy rovněž připomněli, že ve snaze takový vývoj podpořit, projednají v pondělí ministři zahraničí zemí EU možná další opatření z unijní strany.

V prohlášení tak zástupci Evropské unie potvrdili, že unie připravuje druhý stupeň sankcí vůči těm, kdo porušují ukrajinskou suverenitu. O přípravě sankcí rozhodl mimořádný unijní summit 6. března. Zavedeny mají být v případě, že spolu Rusko a Ukrajina, byť třeba prostřednictvím mezinárodních mechanismů, nezačnou jednat a nedoberou se výsledku.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius reagoval na konání referenda prohlášením, v němž vyzval Moskvu k přijetí opatření, která by zmenšila "nesmyslné a nebezpečné" napětí na Ukrajině. "(Rusko) musí uznat svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny. Francie vyzývá Ruskou federaci, aby okamžitě přijala opatření, která zabrání nesmyslnému a nebezpečnému vyhrocení (napětí) na Ukrajině," uvedl Fabius.

"Konání, průběh a výsledky referenda na Krymu jsou výrazem snahy o zpochybnění bezpečnostního uspořádání regionu, které vzniklo po rozpadu Sovětského svazu. Referendum bylo vyhlášeno v rozporu s ukrajinskou ústavou a probíhalo za neregulérních podmínek. Česká republika proto neuznává výsledky hlasování," píše se ve stanovisku českého ministerstva zahraničí.

"S politováním také bereme na vědomí kroky Ruské federace, které přispívají k růstu napětí nejen na Krymu, ale i na východě a jihu Ukrajiny. Česká republika vyjadřuje podporu vládě a občanům Ukrajiny v jejich snaze udržet územní celistvost země a zdůrazňuje, že Krym považuje i nadále za ukrajinské území," uvedla česká diplomacie.

Podle diplomatů se evropské sankce už intenzivně chystají, týkat se mají zákazů cest do EU a zmrazení majetku konkrétních lidí a jimi ovládaných firem. Zástupci unijních zemí o seznamu osob jednají celý víkend, poslední schůzka velvyslanců se zřejmě odehraje v pondělí, těsně před jednáním samotných ministrů zahraničí. Jeden ze zúčastněných diplomatů dnes ČTK řekl, že v otázce panuje "velká míra konsensu".

Referendum, které se dnes konalo na Krymu za přítomnosti ruských vojsk, je podle unie v rozporu s ukrajinskou ústavou i mezinárodním právem. Podobný postoj jako EU zastávají i Spojené státy a vláda v Kyjevě. Rezoluci v podobném duchu v Radě bezpečnosti OSN Rusko vetovalo, Čína se zdržela, ostatní členové rady jej podpořili.

Řešení ukrajinské krize musí být podle Van Rompuye a Barrosa založeno na územní celistvosti, suverenitě a nezávislosti Ukrajiny, v rámci její ústavy a při dodržení mezinárodních standardů.

"Evropská unie má zvláštní odpovědnost za mír, stabilitu a prosperitu na evropském kontinentu a bude tyto cíle prosazovat všemi dostupnými prostředky," poznamenali oba unijní představitelé.

Sankce proti konkrétním osobám narušujícím ukrajinskou suverenitu jsou druhým stupněm třístupňového přístupu EU k ukrajinské krizi, který byl dohodnut na mimořádném summitu 6. března. Už tehdy se EU rozhodla zmrazit jednání o vízové liberalizaci a nové základní smlouvě upravující hospodářské vztahy bloku a Ruska. Zmrazeny byly také přípravy na účast členů skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 na summitu skupiny a Ruska v letovisku Soči.

Třetí stupeň sankcí, který EU popsala jen vágně jako "dalekosáhlé hospodářské důsledky", by zřejmě přišel ve chvíli další eskalace napětí v oblasti. Už ve čtvrtek se lídři zemí a vlád EU scházejí v Bruselu na pravidelném unijním summitu.

komentator ( 17. března 2014 14:22 )

Níže je příspěvek p.Tatuníka ze serveru české noviny o účelovém uplatňování dvojího metru vůči Rusku a jiným zemím!! Tatuník: Turecko okupovalo značnou část Kypru a zřídilo tzv Severokyperskou tureckou republiku!! Stát NATO Turecko okupovalo část Kypru a zřídilo na kyperském území Severokyperskou tureckou republiku! Přitom se tam nekonalo žádné referendum. Nikdo se Kypřanynanic neptal!! Proč EU, NATO a zejména USA, které vyzbrojují Turecko, nic proti Turecku nepodnikly! Vždyť došlo k porušení mezinárodního práva! Tomu se říká účelové uplatňování dvojího metru!!

salto ( 17. března 2014 11:32 )

Je zajímavé, jak je ta "demokracie" ohebná. Když dva dělají totéž, není to totéž

komentator ( 17. března 2014 08:48 )

Co takhle porovnat odnětí Kosova Srbsku s referendem na Krymu? V Kosovu žádné referendum! Američané zaútočili na Srbsko (polehčující okolnost-prý šlo o "humanitární bombardování") s tisíci mrtvými a zraněnými Srby (spousta civilního obyvatelstva! Při bombardování a raketových útocí na Srbsko Američané poniči několik srbských měst, průmyslových podniků, mostů a dokonce nemocnic. Tradiční srbské území Kosovo bylo předáno albánské mafii! Návrat vždy ruského Krymu k Rusku!! O oddělení Krymu od Ukrajiny se koná referendum za účasti mezinárodních pozorovatelů (Byl tam i pŠarapatka, český poslanec za hnutí Úsvit) V průběhu referenda žádní mrtví, žádní ranění, padlo akorát pár facek Co kdyby EU porovnala jakým způsobem došlo k násilnému oddělení srbského Kosova od Srbska s připojením Krymu k Rusku?

krupan10 ( 17. března 2014 07:24 )

tebe asi matka vyprdla rovnou do kopřiv, že jseš tak blbej

75pedro ( 17. března 2014 07:12 )

Vláda by měla odvolat Zaorálka! Nebo vezmeme pneumatiky, dlažební kostky a zápalné láhve, a tak mírumilovně ten václavák po majdanovsku vypleníme! Vždyť se to smí!

Zobrazit celou diskusi