Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

USA odmítly referendum o Krymu, podle Putina bylo legální

USA odmítly referendum o Krymu, podle Putina bylo legální
USA odmítly referendum o Krymu, podle Putina bylo legální  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
17. března 2014
07:15

Spojené státy odmítly referendum o připojení Krymu k Rusku a Bílý dům Moskvě vzkázal, že za intervenci zaplatí cenu v podobě sankcí a zvýšené nestability v oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin poté v telefonátu se svým americkým protějškem Barackem Obamou prohlásil, že referendum bylo v souladu s mezinárodním právem. Spojené státy stejně jako další západní země již dříve označily hlasování za nezákonné.

Bílý dům v prohlášení uvedl, že referendum je v rozporu s ukrajinskou ústavou a mezinárodní společenství neuzná výsledky hlasování, které se konalo pod vojenskou hrozbou ruských jednotek. Podle mluvčího Bílého domu Jaye Carneyho "vojenská intervence a porušení mezinárodního práva bude pro Rusko znamenat zvýšené náklady, nejen kvůli opatřením, která uplatní Spojené státy a naši spojenci, ale i v přímém důsledku destabilizujících akcí samotného Ruska".

Prezident Putin podle prohlášení Kremlu v telefonátu se šéfem Bílého domu označil hlasování za legitimní a prohlásil, že obyvatelé poloostrova vyjádřili v referendu obavy z toho, jak Kyjev selhal v ochraně rusky mluvících lidí před násilím proti nim. Putin prý Obamovi řekl, že Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by svou pozorovatelskou misi měla kvůli násilí na rusky mluvících lidech rozmístit po celé Ukrajině.

Moskva doprovodila dnešní referendum, které Kyjev odmítl jako nelegální, přítomností svých jednotek na poloostrově, kvůli níž chce Západ sáhnout k sankcím. Hovoří se o zákazu vydávání víz pro vedoucí ruské představitele, zmrazení jejich kont i o ekonomických postizích ruských firem. Washington dnes v reakci na referendum podle agentury Reuters oznámil, že nehodlá tolerovat "násilné zabrání území jednoho státu jiným".

Po sečtení více než poloviny hlasů se pro připojení k Rusku vyslovilo 95,5 procenta hlasujících na Krymu.

suov ( 21. března 2014 19:25 )

suov ( 21. března 2014 19:24 )

suov ( 21. března 2014 19:22 )

santixkauz, nebylo by špatné abys ty zveřejnil své účty, které dostáváš od blbých amíků, donášečí,,,

_banderas ( 17. března 2014 13:34 )

info tomu rozumím,panimaju

_banderas ( 17. března 2014 13:32 )

info, válka není pc-hra, věřím Putinu, že se nenechá vlákat provokacemi do pasti Sša-obamáka.

Zobrazit celou diskusi