Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boeing 777 v ohrožení: Jak se dostali neznámí lidé s kradenými pasy na palubu?

Autor: simao, ČTK - 
9. března 2014
17:29

Celkem 239 lidí bylo podle palubních údajů v letadle, které odstartovalo z Kuala Lumpur. Do čínského Pekingu však nedorazilo, ztratil ose neznámo kam. Letět s ním měl i Ital Luigi Maraldi. Alespoň podle letištní pasové kontroly. Jenže brzy vyplynulo najevo, že jemu a ještě jednomu Rakušanovi, ukradli v Asii pasy. A právě na ně se na palubu dostali neznámí lidé! Proč? A jak jim to mohlo vyjít?

Malajsie a Čína prověřují v případu záhadně zmizelého letadla společnosti Malaysia Airlines možnost teroristického útoku, protože nejméně dva z pasažérů použili kradené pasy. Doklady původně patřily občanům Itálie a Rakouska a pas, který ztratil Ital Luigi Maraldi, byl v mezinárodní databázi ztracených cestovních dokladů.

Maraldi přitom dnes vystoupil na tiskové konferenci v thajském Phuketu.  když byl před několika měsíc v Malajsii, ukradli mu pas. Po návratu do Itálie si nechal vystavit nový. Italská policie měla nahlášenu ztrátu, takže do poslední chvíle doufala, že Maraldi je naživu. Když se dozvěděl, co se stalo s letadlem a že má být na palubě, volal ihned svému otci: "Neboj se, to nejsem já, kdo byl na palubě, já jsem v pořádku..."

Na letištích však nadále netrpělivě čekají bližní těch, kteří s letadlem letěli. Trosky letadla se zatím nenašly, rozběhla se přitom masivní pátrací operace s účastní Malajsie, Vietnamu, Filipín, Indonésie, Singapuru i USA, která stále pokračuje. "Nemáme vůbec žádné informace, neříkají nic nového. Jsem v nejistotě a mám velký strach, nespím a čekám na jakoukoli informaci,"postěžoval si jeden z čekajících příbuzných na letišti v Kuala Lumpuru.

Jak se dostali na jejich pasy do letadla?

Jak se přitom mohli neznámí lidé dostat do letadla s kradenými pasy? Patrně kvůli lidskému pochybení. "Naši vyšetřovatelé také vyslýchají imigrační úředníky, kteří pasažéry nechali projít. První výsledky ukazují, že selhala některá bezpečnostní opatření," uvedl agentuře Reuters zdroj seznámený s vyšetřováním.

Neznámí muži měli namířeno společně do Pekingu. Letenky si zakoupili u China Southern Airlines přes internet. Platili v thajských bátech a zřejmě společně, protože letenky měly po sobě jdoucí čísla.

Oba pak měli odcestovat z Pekingu do Amsterdamu, to však nebyla konečná destinace. Dál měli letět každý zvlášť - jeden do Kodaně, druhý do německého Frankfurtu nad Mohanem, zjistila televize CNN. Totožnost mužů je neznámá. Interpol navíc oznámil, že Malajsijci při kontrole pasažérů nevyužili jeho databázi ztracených cestovních dokladů. Do databáze byly prý oba pasy zaneseny hned po krádežích v Thajsku - rakouský v roce 2012, italský loni. Interpol proto nyní prověřuje cestovní doklady, které předložili všichni pasažéři letadla.

Podle malajsijského ministra dopravy Hishamuddina Husseina úřady zjišťují identitu čtyř podezřelých pasažérů, jsou kvůli tomu v kontaktu s různými ambasádami. A také s americkou FBI, která do Asie okolnosti podvného zmizení letadla vyrazila vyšetřovat také.

Video  Přelet nad vietnamským mořem: Do pátrání po malajsijském letadlu se zapojilo i vietnamské námořnictvo  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi