Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záhada ztraceného letadla s 239 lidmi: Spadlo, nebo bylo uneseno? Pátrání pokračuje!

Autor: ČTK, simao - 
8. března 2014
16:51

Světem v sobotu ráno přelétla smutná zpráva: Letadlo s 239 lidmi na palubě spadlo do moře poblíž Vietnamu. Jenže od té doby již uplynula řada hodin a trosky letadla se stále nepodařilo najít. Kam letadlo zmizelo? Neúspěšné pátrání nahrává i řadě spekulací - třeba těm o únosu teroristy, nebo nouzovém přistání někde na vietnamském či čínském území.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines měl na palubě 239 lidí. Letěl z malajsijského Kuala Lumpuru do čínského Pekingu, jenže v noci na sobotu se ztratil z radarů. Hodinu poté, co odlétl z letiště.

Několik východoasijských států nyní po pohřešovaném stroji intenzivně pátrá. Zprávy z Vietnamu a Číny uvádějí, že se letadlo zřítilo v Jihočínském moři. Vietnamská letadla podle agentur upozornila na velké olejové skvrny na moři jižně od Vietnamu. Rodiny tak již začaly své členy, kteří cestovali na palubě letadla, oplakávat. Zároveň si však stěžují - letecká společnost s nimi prý vůbec nekomunikuje.

Spekulace: Přistálo letadlo v Číně?

Kolem pohřešovaného malajsijského letadla se přitom vrší spekulace. Podle jedné z nich se podařilo zachytit signál letadla, avšak vietnamští záchranáři zapojení do pátrací akce to vzápětí popřeli. Informoval o tom malajsijský list The Star. Nepotvrdila se ani informace, že stroj přistál v jihočínském městě Nan-ning. Další spekulaci zveřejnila čínská agentura Nová Čína, podle níž se podařilo zachytit signál z letadla ve vzdálenosti 120 mil (220 kilometrů) od jihovietnamské provincie Ca Mau.

Únos teroristy? Dvěma cestujícím ukradli pas

Spekuluje se však i o únosu teroristy. Dva z pasažérů, jejichž jméno jsou na seznamu přepravovaných osob, totiž nikam neodletěli - jde Luigiho Maraldiho (37) z Itálie a dalšího občana z Rakouska. Oběma byl ukraden pas při jejich minulých cestách do Asie! Je tedy možné, že se na palubě ocitli dva falešní cestující? Letoví odborníci se také diví tomu, že zkušený pilot neodvysílal žádný tísňový signál.

dobrotka ( 9. března 2014 00:47 )

Taky koukam na ten trapnej titulek - Spadlo NEBO bylo uneseno? - Unesene letadlo mohlo spadnout, ale BUD spadlo NEBO uneseno byt nemuze. To by si fakt uz musel nekdo uneseneho letadla nekde vsimnout

abvydavatelstvi ( 8. března 2014 23:32 )

Kdyby zůstal někdo na živu tak by se ozval rodine... ale teefony jsou bez signálu... museli se zritit rychle do more... pilot ztratil vědomí... a nestihl vydat tisnove volání...strašná smrt... Dva lidi by nezvladli únos... a proč taky... jsou to svobodné krajiny.. lidé můžou cestovat....

zlymikes ( 8. března 2014 18:55 )

Zítra už budete psát,že ho sestřelil Kim ze Severní Koree

geastrum1 ( 8. března 2014 18:02 )

Io sou zase spekulace.... ve vzduchu už určitě neni, a kdyby někde taková "kráva" přistála tak by si toho někdo asi všiml....

Zobrazit celou diskusi