Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Ženevě přistálo unesené letadlo s 200 cestujícími, policie únosce zadržela

Autor: ČTK - 
17. února 2014
07:27

Neznámý únosce se dnes zmocnil dopravního letounu etiopských aerolinií Boeing-767 a přinutil pilota přistát na letišti v Ženevě. Policisté po přistání únosce zadrželi, nikdo při incidentu nebyl zraněn. O motivech únosu ani totožnosti únosce zatím není nic známo.

Etiopské letadlo letělo na pravidelné lince z Addis Abeby do Říma. Před přistáním letoun několikrát kroužil nad Ženevou, než ho únosce přinutil dosednout na přistávací plochu. Ženevské letiště bylo uzavřeno. Kolik cestujících bylo na palubě letadla, etiopské aerolinie neoznámily.

Mluvčí etiopské vlády Redwan Hussein agentuře Reuters řekl, že letoun před únosem absolvoval plánované mezipřistání v súdánském hlavním městě Chartúmu, kde mohl únosce nastoupit. Původní zprávy o tom, že únosců bylo několik, švýcarské úřady popřely.

Na síť Twitter se dostaly útržky rozhovoru mezi pilotní kabinou a kontrolní věží ženevského letiště. Vyplývá z nich, že únosce zřejmě hodlal žádat o azyl a záruky bezpečnosti. Autentičnost záznamu ale nelze ověřit.