Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Jemenu unesli českou lékařku: Věznili ji pět hodin!

Českou lékařku zajali ozbrojenci v Jemenu
Českou lékařku zajali ozbrojenci v Jemenu  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
22. února 2014
23:48

Česká lékařka se dnes stala obětí únosu v jemenské metropoli Saná. České ministerstvo zahraničí incident potvrdilo, únosci podle něj ženu ale po několika hodinách propustili.

Češka šla podle Reuters do práce v soukromé nemocnici, když jí ozbrojení útočníci zablokovali cestu autem a zajali ji. "Po asi pěti nebo šesti hodinách ji ale pustili na svobodu a žena už je zpátky doma v bezpečí," sdělila bez dalších podrobností mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Česká lékařka byla podle Reuters už třetím cizincem uneseným v Jemenu tento měsíc. V předchozích případech podle agentury neznámí ozbrojenci unesli britského pracovníka těžařské firmy a členové jednoho z jemenských kmenů zase odvlekli Němce, aby si pomocí něj vymohli propuštění vězněných příbuzných.

Únosy cizinců jsou v Jemenu poměrně časté. Většinou za nimi stojí tamní kmeny, které si takto vyřizují své spory s úřady. S rukojmími povětšinou zacházejí dobře a za osvobození většinou žádají peníze nebo propuštění vězněných členů svého kmene. Valná většina unesených byla puštěna na svobodu bez újmy na zdraví. Na jihu země však situaci komplikuje přítomnost teroristů ze sítě Al-Káida.

Loni byly v Pákistánu uneseny dvě Češky, které do země přijely ze sousedního Íránu jako turistky. Na jednom ze zveřejněných videí se zadržovanými Češkami se mladé ženy přimlouvají za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové vězněné v USA. Poslední video s nimi únosci zveřejnili loni na konci října, pocházelo ale už ze srpna.

ruudazvostravy ( 23. února 2014 14:41 )

Yó,to sou ty přyčmoulí afryckí vocasi.Vono nejní divu,f tom hycu jym začne kloktat mr.tka f pitli a holt musý s čů.ráka ven a pak to dycki votse.re kchunda,kerá ye momentálně po ruce.

rumovapalice ( 23. února 2014 10:09 )

prej maj ty divoši malí ocasi

eisenbieger ( 23. února 2014 04:36 )

ty co tam delaj maji radi pekny dlouhy cerny a nakej ten grupac ....

Zobrazit celou diskusi