Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Povstalci chtěli sestřelit ruské letadlo, aby vyvolali válku, tvrdí Ukrajinci

Autor: ljš, ČTK - 
7. srpna 2014
18:05

Proruští povstalci na východě Ukrajiny nechtěli sestřelit malajsijský dopravní letoun, ale stroj ruského Aeroflotu.  Katastrofa ruského dopravního letadla se podle něj měla stát záminkou vstup ruských vojsk na východ Ukrajiny.

Na palubě malajsijského boeingu v polovině července nad východní Ukrajinou zahynulo 298 lidí, z toho většina Nizozemců. Stroj byl podle převažujícího názoru expertů sestřelen raketou země-vzduch a dopadl nedaleko malé vesnice Hrabove u města Torez. Podle západních a ukrajinských vyšetřovatelů byla raketa odpálená z prostoru ovládaného proruskými povstalci. Moskva z odpovědnosti za tragédii nepřímo obviňuje Kyjev.

Podle Nalyvajčenka ve stejnou dobu jako malajsijský Boeing 777 letěl v koridoru nad východem Ukrajiny stroj ruského Aeroflotu na lince z kyperské Larnaky do Moskvy. Právě ten se prý měl stát terčem útoku.

"Během vyšetřování zkázy dopravního letounu Boeing 777 bylo zjištěno, že teroristé a žoldnéři plánovali cynický teroristický útok proti civilnímu letounu společnosti Aeroflot na lince AFL-2074, který ve stejnou dobu letěl nad ukrajinským územím," řekl šéf SBU. Dodal přitom, že útok se měl stát důvodem k ruskému vojenskému zásahu proti Ukrajině.

Na rostoucí nebezpeční vpádu ruských vojsk v posledních dnech se znepokojením poukázala Severoatlantická aliance (NATO) i řada evropských politiků. Rusko údajně na hranicích s Ukrajinou soustředilo 20.000 vojáků, což je dvojnásobný počet ve srovnání s červencem.

Video REKONSTRUKCE: Sestřelené letadlo: Kdo všechno byl na palubě? - BLESK.TV
Video se připravuje ...

japos22 ( 27. září 2014 11:41 )

Tak co odborníci v Británii, stále ještě nepoznáte díry od střel z kulometu? Co že je takové dlouhé ticho, po tom šíleném vyřvavání, že vyník musí být označen - leda by to sejmuli Ukrajinci

japos22 ( 18. září 2014 11:41 )

Nizozemsko předalo diplomatům v OSN svou první zprávu o vyšetřování katastrofy minulý týden, dokument ale jen potvrzuje, že letadlo bylo zasaženo "velkým množstvím vnějších objektů". To jsou hovada - tak odborníci nerozeznají díry po střelách z kulometu a po střepinách z rakety - hnus, jak oblbujou

japos22 ( 16. září 2014 14:18 )

A ty data budou vždy stejná a je úplně jedno, kde si je najdeš - trouba jsi tak jedině ty

japos22 ( 16. září 2014 14:10 )

Ty jsi opravdu vylízanej trouba, který si hraje na chytráka a rozumí tak hovvnu Rubl roste vůči Euru, co je ti na tom nejasného?

japos22 ( 15. září 2014 19:41 )

Když bude u nás lépe, tím lépe

Zobrazit celou diskusi