Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf syrské povstalecké armády Idris byl sesazen

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, lvi - 
17. února 2014
07:00

Vojenské velení syrské opozice (CMS) v neděli sesadilo šéfa generálního štábu Syrské svobodné armády (ASL) Sálima Idrise. Důvodem byla podle agentury AFP nespokojenost s jeho výsledky v bojích proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada. Na Idrisovo místo velení vybralo Kásima Saadaddína.

V oficiálním prohlášení CMS zdůvodnilo krok těžkostmi, kterými čelí syrská opozice, a potřebou udělat změny. Nejmenovaný zdroj AFP upřesnil, že se Idrisovi vytýká špatná distribuce zbraní bojujícím rebelům, chyby ve vedení bojů a jeho přehlížení potřeb vzbouřenců.

Třicetičlenné bojové vedení povstalců zvolilo do čela ASL brigádního generála Idrise, který dříve působil v armádě prezidenta Bašára Asada, v prosinci 2012.

Plukovník Kásim Saadaddín, který v roce 2012 také dezertoval ze syrské armády, působil nejen jako jeden z velitelů Syrské svobodné armády, ale vystupoval i jako mluvčí syrské opozice a vyjednávač v zahraničí.

ivoadler ( 17. února 2014 14:13 )

Dlouholeté milované vůdce zásadně nemiluju. Ale ti rebelové jsou taky pěkná pakáž, alespoň jejich část.

itartas ( 17. února 2014 10:16 )

Pravda o Sýrii je jenom jedna a je stejná jako v případě Iráku, Líbye, Jugoslávie a tak bychom mohli pokračovat týden min. Média jako vždy lžou a víme také proč. Rebelové či opozice nebo jak to nazývají jsou vlastně nájemní žoldáci, kteří tam jezdí rozdmýchávat potyčky a vraždí civilisty za prachy. O co tak asi může jít, než o prachy...syrská emisní banka Syrská emisní banka je ve vlastnictví a pod kontrolou vlády – a ne v rukách globálních bankéřů.Objem vydané syrské měny je proto nastaven na potřeby reálné ekonomiky, na pracovní trh, na průmyslovou výrobu a na vše, co je ve prospěch lidí v Sýrii a to se musí zničit, změnit prostě zlikvidovat a jakými prostředky to přece i malé děti ví!

Zobrazit celou diskusi