Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Toto je muž, který unesl letadlo a chtěl do Soči!

Pětačtyřicetiletý Arťom Kozlov ohrozil letadlo na lince Charkov-Istanbul, když tvrdil že na palubě je bomba a že chce, aby posádka změnila kurs a přistála v Soči.
Pětačtyřicetiletý Arťom Kozlov ohrozil letadlo na lince Charkov-Istanbul, když tvrdil že na palubě je bomba a že chce, aby posádka změnila kurs a přistála v Soči.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK, lm - 
9. února 2014
11:01

To je on! Svět už zná tvář pětačtyřicetiletého Ukrajince, který ohrozil letadlo na lince Charkov-Istanbul, když tvrdil, že na palubě je bomba a že chce, aby posádka změnila kurs a přistála v Soči. V Boeingu 737-800 bylo 110 cestujících.

Podle nejnovějších informací je Arťom Kozlov zřejmě duševně narušený - před letem mimo jiné tvrdil, že ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče jako rukojmího zadržuje ruský prezident Vladimir Putin a že "je nutné jej stůj co stůj vysvobodit".

Ukrajinec, který se v pátek pokusil přinutit posádku tureckého letadla k cestě do dějiště zimní olympiády v ruském Soči, chtěl svým činem vyvolat nátlak na ukrajinské úřady, aby propustily zadržované protivládní demonstranty.

Posádka předstírala, že letí do Soči, ale ohlásila pokus o únos a v doprovodu vojenských stíhaček mohla přistát v Istanbulu. Policie při prohledávání letadla nenašla žádnou výbušninu ani zbraně.

Podle ukrajinské kontrarozvědky byl muž těžce opilý, turecké zdroje hovoří i o možnosti, že muž byl pod vlivem jiných látek než alkoholu.

Hrozí mu vězení

Kozlova včera vyslýchalo protiteroristické oddělení turecké policie. Turecký soud by měl rozhodnout o vazbě, která může trvat i několik dní. Turecké právo trestá letecké pirátství až 20 lety vězení.

Ukrajinská kontrarozvědka muže vyšetřuje z "vyhrožování teroristickým činem a pokusu o únos letadla". Podle ukrajinských zákonů mu za to hrozí deset let vězení.

Do Soči muž  chtěl, protože se tam právě nacházeli ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Viktor Janukovyč, kteří podle něj "mají krev na rukou".

annakarenina ( 9. února 2014 13:30 )

A nebyl ten pan nahodou provokater? Jinak za uneseni letadla bych ho zavrela az by zcernal. Predstava, ze v takovem letadle sedim ... Brrrrr

namoroman ( 9. února 2014 12:15 )

To letadlo bylo turecké, takže tomu pilotovi šlo asi jen o to aby doletěl s pasažéry a nějaká Ukrajina ho moc nezajímala. Janukovič si to stejně zařídí aby opozice šla do kytek a po těch prošvihlých telefonech z EU a té Američanky bude mít lehkou práci-Ukrajinci nejsou zase tak blbí aby si nechali sr.át na hlavu

egal ( 9. února 2014 11:55 )

měl to pilot nad Soči vzít a vyhodit ho nad stadionem před Janukoviče

Zobrazit celou diskusi