Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mimikry majora Zemana? Samé lži, všechno bylo jinak!

Autor: Richard Veselý - 
3. června 2012
07:09

VIDEO: Nevěřte lžím z komunistického seriálu o majoru Zemanovi! Takové je poselství výstavy nazvané Úlet 72, která se věnuje faktům o známém únosu československého letadla do západního Německa v roce 1972. K vidění je v centru současného umění DOX v Holešovicích.

Autor výstavy Petr Vrána považuje tehdejší proces s únosci letadla za zmanipulovaný. „Při únosu byl zastřelen pilot Ján Mičica. Podle utajované pitevní zprávy ale nešlo o vraždu. Rána vyšla z pistole během zápasu o zbraň. Pilot tedy nebyl zákeřně zastřelen, jak tvrdila komunistická propaganda v seriálu o majoru Zemanovi,“ řekl Blesku.

K uspořádání výstavy umělce přiměli sami bývalí únosci. „Před několika lety mě v souvislosti s plánovaným Památníkem československého exilu kontaktoval Jiří Beran. Původně jsem se tím ani tak do hloubky zabývat nechtěl, ale brzy jsem zjistil, že svědci v případu lhali,“ popsal Petr Vrána.

Video    - Richard Veselý
Video se připravuje ...

Co se tenkrát stalo?

Deset mladých »mániček« se rozhodlo k zoufalému činu. 8. června 1972 skupina nastoupila do letadla L-410A Turbolet, které létalo na lince Mariánské Lázně– Praha–Bratislava–Lučenec. Na palubu propašovali dvě pistole a pilota přinutili změnit kurz na západní Německo. Tam si odseděli až šestileté tresty, Adamica se v roce 1973 ve vězení oběsil.

Únosci po zatčení v Německu Únosci po zatčení v Německu | Blesk - Alan Homolka a archiv Petra Vrány

1) Jarek Dvořák – hudebník žijící v Mnichově. Jako jediný se rozhodl na výstavu osobně přijet.

2) František Hanzlík – díky výborné znalosti němčiny měl přezdívku Nácek. Zemřel v Německu v roce 1986.

3) Lubomír Adamica – byl nejstarší z celé skupiny, v době únosu mu bylo 22 let. Právě on údajně střelil pilota Jána Mičicu. Krátce po zatčení se oběsil v cele.

4) Olga Setnická – v době únosu byla těhotná s Jiřím Vochomůrkou, na palubu navíc přivedla ročního syna. Jednu z pistolí propašovala v jeho kočárku.

5) Alena Černá – právě ona sehnala obě pistole použité při únosu. Ukradla je svému otci, který byl příslušníkem Veřejné bezpečnosti. Později si vzala Jiřího Berana.

6) Milan »Miláček« Trčka – ve vazbě se opakovaně pokusil o sebevraždu, nakonec zemřel v Německu v roce 1990 poté, co odmítl podstoupit chemoterapii

7) Alena Heinzová – pronesla do letadla druhou pistoli

8) Jaromír »Renda« Kerbl – od roku 1986 se léčí s psychickými problémy, momentálně je bez peněz a prodává své obrazy v baru v Salmovské ulici

9) Jiří »Houba« Vochomůrka – hudebník a DJ žijící v Německu. Na výstavu nemohl přijet kvůli těžké nemoci.

10) Jiří »Béďa« Beran – hudebník a bývalý fotbalista, před několika lety zemřel v Německu

rezacek ( 2. listopadu 2021 01:05 )

Metál? Myslíte tu placku z moduritu, co tam jel Vondra doručit?

rezacek ( 2. listopadu 2021 01:03 )

rezacek ( 2. listopadu 2021 01:01 )

Mičica si to bohužel spískal sám. A ohrozil X nezúčastněných, cestujících.

rezacek ( 2. listopadu 2021 00:59 )

No když nerozumíte pravopisu, tak se zdržte jakýchkoliv připomínek. Nejen blbííích.

rezacek ( 2. listopadu 2021 00:57 )

Každý pilot ví, že zodpovídá za životy VŠECH cestujících. A pokud na něj někdo namíří pistoli, tak se má jen zeptat, kam si to pánové přejí. A ne se rvát. Porušil zcela zásadně předpisy a bohužel na to doplatil.

Zobrazit celou diskusi