Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Únosci mě mučili, řezali a ukřižovali! Děsivě zraněného aktivistu pohodili za Kyjevem

Autor: ČTK, simao - 
31. ledna 2014
14:18

Foto hrůzy z Ukrajiny obletělo osvět. Pohřešovaného aktivistu Dmytro Bulatova (35) totiž našli ve zbídačeném stavu s těžkými poraněními a Ukrajinec tvrdí: Mučili mě, řezali, snažili se mě ukřižovat... Kdo mu to provedl? Prý Rusové! Čelní představitel ukrajinské opozice Vitalij Kličko, vedoucí lid na barikády, má však jasno. Dmytro nepředstavitelně trpěl kvůli nesouhlasu s režimem!

Zmizení opozičního aktivisty Bulatova ohlásila jeho manželka policii 23. ledna. A za informace o pohřešovaném byla vypsána odměna, která se vyšplhala až na 25 tisíc dolarů (půl milionu korun). Bulatov přitom platil za aktivního účastníka současných kyjevských demonstrací. Byl vůdcem kolon motoristů, protestujících i u rezidence prezidenta Viktora Janukovyče. Měl být unesen v době, kdy příslušníci policejní jednotky Berkut zbili demonstranty.

Nakonec ho však našli. Na místě za Kyjevem, kde objevili před týdnem mrtvého opozičníka Jurije Verbyckého. "Před chvilkou jsem hovořil s Dmytrem Bulatovem. Hlavně že je naživu! Celé dny ho mučili, řezali, přibíjeli na kříž. Říká, že to byli Rusové. Celé tělo ho bolí, z rozřezaného ucha mu teče krev, ale na duchu je silný," citoval server delo.ua opozičního poslance Anatolije Hrycenka.

Rozepjali mi ruce a přibili mě, popisuje aktivista

Mučení později potvrdil i sám Bulatov, když ukazoval novinářům svá děsivá zranění. "Ruce mi rozepjali a probíjeli je. Řezali mě do tváře, do ucha," řekl. Únosce prý neznal, podle něj ale mluvili s ruským přízvukem. Kde byl vězněn, netuší. Měl zavázané oči až do doby, kdy ho zraněného pohodili v lese. Podařilo se mu však dostat do nejbližší vsi. Nyní je na soukromé klinice a mimo ohrožení života. 

Podle informací ukrajinské opozice se z něj únosci snažili dostat informace o financování demonstrantů. "Bulatova mučili, aby zastrašili všechny aktivní občany nesouhlasící s režimem," usoudil předseda opoziční strany UDAR Vitalij Kličko, který již Bulatova navštívil v nemocnici.

Kyjevský tisk pak také informoval o úmrtí dalšího aktivisty, podnikatele Bohdana Kaliňaka, který po dva měsíce demonstroval v Kyjevě. Zatím není potvrzena souvislost mezi úmrtím na prochlazení a tím, že byl zasažen vodním dělem, kterým se policie pokoušela rozehnat dav demonstrantů.

Ukrajinská armáda vyzvala Janukovyče k naléhavým opatřením

Protesty v Kyjevě přitom vyvolalo rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a raději se sblížit s Ruskem, které Ukrajincům poskytlo půjčku. V centru Kyjeva tak dále stojí barikády, planou ohně a dochází ke střetům s těžkooděnci. Premiér Azarov rezignoval a údajně odletěl raději ze země, prezident Janukovyč oznámil, že je v současnosti nemocný. Opozice ho však podezírá, že hraje o čas a že se chce vyhnout dalším jednáním o řešení politické krize.

Janukovyče přitom k naléhavým opatřením ke stabilizaci situace v zemi vyzvala již i armáda, která je nespokojená s více jak dva měsíce trvajícími protesty. Prohlášení, vyjadřující "občanské postoje" vojáků a zaměstnanců, prý bylo přijato na poradě za účasti ministra obrany Pavlo Lebeděva a jeho náměstků. Účastníci podle prohlášení poukázali na "nepřípustnost násilného obsazování státních zařízení a bránění státním a samosprávným orgánům ve výkonu povinností, jakož i upozornili, že další stupňování konfrontace ohrožuje územní celistvost státu". Opozice však sama opakovaně varuje před hrozbou, že se režim pokusí vyřešit krizi silou. Jeden z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk uvedl, že trvá nebezpečí vyhlášení výjimečného stavu.

lukreciaborgia ( 1. února 2014 11:53 )

salamander-souhlasím.Co nedokázal Hitler,chce Merkelová a EU.Dostat se na Ukrajinu.

pohadkamaje ( 31. ledna 2014 23:58 )

Hovno.

pohadkamaje ( 31. ledna 2014 23:58 )

Jo, tak socijálismu se ti zachtělo, holoubku? Že ty budeš nějaký rudý bezmozek!

reggina ( 31. ledna 2014 17:30 )

to se ptej Angely, Klicko ji vola nekolikrat denne, pro pokyny

reggina ( 31. ledna 2014 17:27 )

to jako tyden mu rezali ucho? a porad je na miste? za to, ze hazel molotova na policajty dopadl jeste dobre...

Zobrazit celou diskusi