Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kyjev: Pekelné plameny v centru, mrtví těžkooděnci i demonstranti!

Autor: ČTK, simao - 
18. února 2014
21:51

Poslední snímky a videa z Kyjeva ze všeho nejvíc připomínají občanskou válku! Střety demonstrantů proti režimu prezidenta Janukovyče s těžkooděnci nabraly na intenzitě, spekuluje se až o 15 mrtvých a stovkách zraněných. Centrum ukrajinské metropole hoří a jedno bylo jisté - Ukrajince čeká další dlouhá a drsná noc.

Kyjev zažil v úterý patrně nejkrvavější den od začátku masových protivládních protestů, které v zemi trvají již tři měsíce. Při střetech demonstrantů s policií zahynulo podle některých zpráv až 15 lidí, z toho šest příslušníků bezpečnostních jednotek. Více než čtyři stovky lidí utrpěly zranění. Podle dostupných záběrů je v plamenech část ústředního náměstí Nezávislosti. Připomínají spíš peklo občanské války, než protivládní protesty.

Situace se vyhrotila poté, co se dav agresivně naladěných demonstrantů dopoledne pokusil proniknout do sídla parlamentu a znovu obsadil kyjevskou radnici. Opozice následně dostala od policie ultimátum, aby do 17:00 SEČ zjednala ve městě pořádek.

Namísto toho však městem zmítá chaos. S tím souvisí i značné stížení dopravy v metropoli. Stanice metra jsou uzavřeny a naplánováno bylo i omezení příjezd do středu města, aby se "zabránilo dalším obětem a vyhrocení násilí".

Přesto večer na Majdanu, jak se náměstí Nezávislosti říká, propukly další střety. Pořádkové síly do bojů s demonstranty nasadily gumové projektily, slzný plyn, ohlušující granáty a vodní děla. Do ulic vyrazily obrněné transportéry, těžkooděnci obsadili okolní střechy a začali překonávat barikády.

V bouřlivé atmosféře pouličních bojů přitom dnes uspořádal v parlamentu tiskovou konferenci vůdce opozičního hnutí UDAR a leendární boxerský šampion Vitalij Kličko. Prohlásil, že je opozice připravena sestavit novou vládu, ale prezident Viktor Janukovyč musí vyhlásit mimořádné parlamentní volby. "Pouze na prezidentovi závisí řešení nynější politické krize. Pokud to udělá, vyvede zemi z krize. Bude to mužné rozhodnutí," řekl Kličko. Opoziční lídr však není pro demonstrující Ukrajince spasitelem, kterému bezmezně věří. 

Násilí v Kyjevě již kritizovaly Spojené státy i Evropská unie, český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kvůli aktuálnímu vývoji chystá usnesení pro středeční jednání vlády.

krupan10 ( 19. února 2014 08:34 )

tohle humanitárně rozrejpali amíci. Jen aby to nedopadlo jako v Sýrii

krupan10 ( 19. února 2014 08:32 )

a jak se dají přes facebook ovládnout jako stádo tupých ovcí

itartas ( 19. února 2014 08:30 )

japome...říkám to porád

krupan10 ( 19. února 2014 08:30 )

je to podobný jako u nás havloidi a gauner s čírem. Stejně jde jen o to, všechno na Ukrajině rozkrást a vytunelovat.

itartas ( 19. února 2014 08:30 )

honza...známe co dokáže udělat davová psychóza s lidmi

Zobrazit celou diskusi