Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Peklo na Ukrajině: Složí nespokojenci zbraně? Janukovyč prý chystá příměří

V ulicích Kyjeva se dál válčí
V ulicích Kyjeva se dál válčí  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
19. února 2014
21:32

Nepokoje na Ukrajině pokračovaly i ve středu. Barikády, střety a ohně v ulicích hlavního města Kyjeva dál připomínaly válečnou zónu, zato ve Lvově oznámili: Odsuzujeme vojenské akce proti lidu, chceme nezávislost! Večer však prezidentská kancelář oznámila: Chceme ukončit krveprolití, dohodli jsme příměří. Utichnou konečně ukrajinské boje?

Protivládní demonstrace na Ukrajině vypukly kvůli směřování k Rusku, namísto k Evropské unii. Nebraly dlouho konce. Kyjev se změnil ve válečnou zónu, kde umírají lidé - demonstranti i těžkooděnci. Dnes v metropoli obsadili protestující hlavní poštu a sídlo televizní a rozhlasové rady v blízkosti náměstí Nezávislosti, kterému Ukrajinci říkají Majdan. A budují si zde svůj nový štáb. Ten předchozí - sídlo odborů - vyhořel. 

Janukovyč odvolal šéfa armády. Bude příměří?

Ukrajinské úřady naopak pohrozily nasazením vojenských jednotek proti "extremistům" a "radikálům" a prezident Viktor Janukovyč jmenoval nového velitele armády. Právě Janukovyč přitom odmítl v listopadu podepsat dohodu o přidružení k EU a rozhodl se pro příklon k Moskvě.

Výsledek? Desítky mrtvých v ukrajinských ulicích a stovky zraněných jen během posledních střetů v noci na dnešek. Kyjev přitom i dnes čeká perná noc. 

Ministerstvo obrany pak podle serveru BBC pohrozilo, že do "protiteroristické operace" na Majdanu mohou být nasazeny i vojenské jednotky. "Hlavním cílem protiteroristické operace je zastavit extremismus a protizákonné kroky radikálních uskupení, které ohrožují životy milionů Ukrajinců, zajistit ochranu pokojných občanů a nepřipustit vypuknutí občanské války na Ukrajině," prohlásilo ministerstvo. 

Večer však přišla z Kyjeva konečně dobrá zpráva. Ukrajinský prezident se prý dohodl s opozicí na uzavření příměří a zahájení rozhovorů o ukončení pokračujícího krveprolití, uvedla agentura AP. Smír vzápětí potvrdil i jeden z opozičních vůdců Arsenij Jaceňuk.

Město Lvov hlásí: Chceme nezávislost na Ukrajině!

Dosavadní přístup vlády byl kritizován ze všech možných stran. "Režim zahájil vojenské akce proti lidu. Desítky lidí byly v Kyjevě zabity a stovky zraněny. Abychom vyplnili vůli společnosti, výkonný výbor Lvovské regionální rady přebírá plnou odpovědnost za osud oblasti a jejích obyvatel," stojí v prohlášení, které zveřejnila agentura Interfax-Ukrajina. Znamená to, že město Lvov žádá nezávislost na Ukrajině prezidenta Janukovyče! Jenže oficiální vláda tento výkonný výbor ze Lvova neuznává. Demonstranti však ve Lvově obsadili všechny správní budovy včetně policie a kontrarozvědky, či muničního skladu. V ulicích pak lidé pálili státní listiny....

Obama: Vyvarujte se dalšího násilí, nebo...

Ke kritice Janukovyče se přidaly i Spojené sáty. Jeho vládě přičítají odpovědnost za nepokoje. Prohlásil to dnes americký prezident Barack Obama, který ukrajinské vedení vyzval, aby se vyvarovalo dalšího použití síly proti demonstrantům. Pokud bude na Ukrajině pokračovat násilí, může země podle Obamy čelit vážným důsledkům. USA pak patrně zvažují, zda vůči Kyjevu uplatní sankce, uvedla agentura AP.

Zcela jiný přístup však zvolili v oblasti Krymu. Tam označují odpůrce Janukovyče za neonacisty a požadují jediné - připojení k Putinovu Rusku!

aramhess ( 20. února 2014 13:00 )

klička to vyřeší-jeden buchnát A JE TO,jako ty dva z večerníčku,je to tak jednoduché.Sledovat zpravodajství čt je opravdový zážitek-podle těch oslů se kličkova revoluce přenesla i na Venezuelu.Pár hlupáků,ale našich,v centru Kijeva je pupek světa.

fotrpjotr ( 20. února 2014 01:58 )

Pokud do toho nebude CIA zasahovat,tak tak bude pořádek,ale amiici budou stále dělat vše proto,aby tam byli nepokoje,stejně jako kdysi u nás podporovali chátru77,která tu udělala to,co dnes vidíme,bezdomovce,nezaměstnané,exekutory a ze sebe boháče,kteří přišli lehce k majetku o který hlavně bojovali.

vicky222 ( 20. února 2014 00:10 )

Je to boj o moc, prezidentem chce byt Klicko. Tahle agresivni sebranka chce do Evropy, aby natahovali ruce a nemuseli makat. mela by jiz do ulic vyrazit armada, aby byl klid a poradek.

namoroman ( 20. února 2014 00:09 )

velitel.velitelu-správný mukl číslo xy

namoroman ( 20. února 2014 00:01 )

velitel.velitelů-tady je něco pro Tebe-tak se pokochej a nebuď tady vulgární, protože nic nenapíšeš a pliveš tady po ostatních. Nezapomeň konečně k tomu napsat koment. jestli jsi vůbec schopen něčeho takového?! http://www.videoworldonline.eu/video/PwtmezqZltI/die-wahrheit-uber-die-demonstrationen-in-kiew-(uk raine)-2013.html

Zobrazit celou diskusi