Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Napětí v národním parku: Lidé demonstrovali proti odvolání ředitele NP Šumava

Na demonstraci promluvil i bývalý ředitel NP Šumava Jan Stráský.
Na demonstraci promluvil i bývalý ředitel NP Šumava Jan Stráský.  (Autor: Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská - 
8. května 2014
21:55

V Horní Plané se mávalo transparenty. Dvě stovky lidí tam protestovaly proti odvolání ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka a za schválení zákona o ochraně přírody na Šumavě.

Brabcův kůrovec je Babišův byznys, Ministr Brabec rozvrací Šumavu! Nechceme ministra ovládaného ekoteroristy! Takové transparenty rozdávali organizátoři přítomným. „Nastal čas konat. Boj o budoucnost Šumavy začíná. Stav, kdy jsme na Šumavě debatovali za stolem, pominul,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

„Turistický ruch je to jediné, co na Šumavě místním lidem pomáhá. Tohle nás zlikviduje. Mánka odvolali, aby si uvolnili prostor pro své záměry. Jde o velké peníze. Budu muset některá zařízení zavřít a propouštět,“ řekl majitel řady šumavských hotelů a pozemků Fratišek Talián.

Nepokoje sílí

Nepotvrdila se tak slova ministra životního prostředí Richarda Brabce, že odvolání ředitele Mánka vnese klid mezi šumavské obce, ekologické aktivisty, správu národního parku a obyvatele Šumavy. Naopak.

Šumava se po změně na vedoucím postu našeho největšího národního parku v zemi rozdělila na dvě části. Na jedné stojí ministerstvo životního prostředí, ekologičtí aktivisté a nový „zelený“ ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený. Proti je většina šumavských obcí, jihočeských poslanců i senátorů a také Jihočeský kraj.

Zobrazit celou diskusi