Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válku v ulicích přerušil pohřeb: Hrdina! Lidé plakali pro mrtvého Michaila

Autor: ČTK, simao - 
26. ledna 2014
17:49

Jeho rakev dnes nesli mezi davem demonstrantů, svádějících urputný boj v ulicích Kyjeva. Mladý Bělorus Michil Žizněvsky by se přitom právě dnes dožil 26 let. Zahynul však během středečních střetů s policií. Pohřeb v pravoslavném kostele se pak stal tichým protestem proti ukrajinskému režimu. Podporu demonstrantům přitom pochodem vyjádřili i Ukrajinci, žijící v Česku.

Na kyjevské náměstí Nezávislosti byla dnes naplánovaná již pravidelná nedělní demonstrace za účasti tisícovek lidí. I když snímky a záběry rozvášněných davů proudí z Ukrajiny každý den, tohle bylo přece jenom něco jiného. Mezi demonstranty totiž putovala otevřená rakev s mrtvým Michailem. Mladíkem, který podlehl v sobotu svým zraněním. Utrpěl je při středečních střetech s pořádkovými jednotkami.

Janukovyč je vrah, křičel dav

Michail je minimálně třetí bětí srážek demonstrantů a ukrajinských policitů a vojáků, při kterých teče krev a v ulicích planou vášně i ohně. Jeho pohřeb se stal nejen tryznou, ale i částí protivládních demonstrací. Cestu rakve do pravoslavného kostela provázely vedl slz a smutku i pokřiky jako "Hrdina!", "Janukovyč je vrah" a "Pryč se zločincem", vylíčila agentura AP.

Tryzny se přitom zúčastnil i Uladzimir Njakljajev, představitel běloruské opozice proti režimu tamního autoritativního prezidenta Alexandra Lukašenka. "Ukrajina ukazuje Bělorusku příklad, jak se bojuje za svobodu. Jsem si jistý, že obě naše země mají společnou budoucnost v Evropě," prohlásil v Kyjevě běloruský opozičník.

Ukrajince podpořili průvodem i v Praze

Demonstranti v Kyjevě se však dnes dočkali podpory i z Česka. Na 400 lidí - Ukrajinců žijících u nás a sympatizantů - se vydalo na Staroměstské náměstí. I zde se ozývala častá kritika režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Při chůzi provolávali hesla Hrdinům sláva, Jsme pro boj s diktaturou Janukovyče a Ukrajina chce do Evropy.

Nesli přitom fotografie dokumentující zatýkání zraněných lidí v nemocnicích i brutální zásahy policie proti demonstrantům. A to nejen v Kyjevě, ale i v dalších částech země, kam se vzpoura proti prezidentovi v posledních dnech rozšířila. "Ukrajinci nechtějí patřit pod nově budovaný Sovětský svaz - právě s ním měli Ukrajinci tragické zkušenosti," uvedl jeden z mluvčích. Právě obavy o další směřování země stojí na pozadí demonstrací, které změnili centrum Kyjeva k nepoznání a při kterých již umírají i lidé.

jity ( 27. ledna 2014 09:11 )

Máte pravdu většina Čechů je pyšná na naši rozkradenou zemi. Kde jsou továrny, které zaměstnávaly lidi? Kde je jejich vybavení? Novodobí podnikatelé to rozkradli a pozavírali.

slider ( 27. ledna 2014 07:05 )

Ukrajina a Vychodí Evropa mě nezajímá. Je tady moc Ukrajinců.

bersimalinecka ( 27. ledna 2014 06:44 )

Včera jsem viděla záběry těch barikád.Pokud jste se někdo díval pozorně tak jste viděli že ti barikádníci byli jak mimo zapálené věci házeli i sami po sobě.Na jednom tam hořel oděv ale nikdo si ho ani nevšiml.Ničit zapalovat - to se má Kličko čím chlubit.Až se dostane na post prezidenta takse otevře cesta pro západ,jak tady píšete pro nic jiného ty nepokoje nejsou.

bersimalinecka ( 27. ledna 2014 06:38 )

anka,ty přitečené miliardy jsou na dvě věci.Protože nás mají v hrsti.Zadarmo není nic.Jsme závislí na tom co nám kdo pošle a běda kdyby neposlali.Nevyrábíme,nepěstujeme neprodukujeme nejsme soběstační.A dojde na to,že přivřou kohoutky a bude zle a co uděláš?Co ti budou platné barikády.Tohle Ukrajinci nepřipustí,dokud to na ně nedopadne jak na nás.Západ potřebuje někam vyvážet . Je přelidněno.Čína kupuje pozemky jinde nemá kde pěstovat a uživit svoje lidi.Lidi se tam bouří proti redukování plodnosti ale na druhou stranu už itak tam posobě šlapou.

bersimalinecka ( 27. ledna 2014 06:31 )

Obama je jen loutka v rukou zbrojařů a naftařů.Cpou se dělat demokracii jen tam kde je ropa a kam se následně do rozpoutané války cpou zbraně.O lidi jde v poslední řadě.Je tam spousta zemí v Africe kde je hlad a bída ale tam nejdou ,tam není pro ně nic zajímavého.Tam se vozí symbolicky pro děti pastelky a prošlé jídlo....

Zobrazit celou diskusi