Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svět pláče: Zemřel Nelson Mandela (†95)! Jeho stav byl 5 měsíců kritický

Autor: shp, ČTK - 
5. prosince 2013
22:52

Afričané pláčou a topí se v zármutku. Ve věku 95 let dnes zemřel bojovník proti apartheidu a bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela. Oznámil to jihoafrický prezident Jacob Zuma. Jeho zdravotní stav byl v posledních pěti měsících kritický.

Exprezident se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními obtížemi. Nejvíc trpěl opakovanou infekcí plic. V posledních pěti měsících byl jeho stav kritický.

V posledním roce několikrát hospitalizován. Loni v prosinci mu byl odstraněn žlučový kámen. Poté dostal infekci do dýchacích cest. V dubnu strávil v nemocnici deset dní kvůli zápalu plic. Po další hospitalizaci v červnu byl Mandelův stav často kritický a musel být napojován na dýchací přístroje. Kvůli selhání ledvin byl na dialýze.

Mandela podle jihoafrického prezidenta zemřel poklidně ve svém domě v Johannesburgu. Zuma rovněž oznámil, že Mandelovi bude vystrojen státní pohřeb a národní vlajky budou v pátek staženy na půl žerdi. „Náš národ přišel o svého velkého syna,” prohlásil prezident Zuma. Podle něj Mandela všechny Jihoafričany sjednotil.

Nezapomenutelný politik je na celém světě uctíván jako vůdce boje proti nadvládě bělošské menšiny v Jihoafrické republice. Jeho vítězství ve volbách z roku 1994 znamenalo v této zemi konec režimu apartheidu.

Ve vězení chytil tuberkulózu

Mandelovo zdraví utrpělo velkou ránu už v 80. letech. Ve vězení se nakazil tuberkulózou. Nositel Nobelovy ceny za mír byl za své protirasistické postoje bývalým režimem 27 let vězněn.

Krátce po oznámení smrti Mandely mu začali vzdávat hold státníci z řady zemí v čele s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten prohlásil, že Mandela dosáhl více, než by se dalo očekávat od kteréhokoli člověka.

"Díky své zarputilé důstojnost a neochvějné ochotě obětovat vlastní svobodu pro svobodu druhých, přeměnil Jižní Afriku a vyvolal v nás všech pohnutí," řekl Obama v přímém televizním přenosu v Bílém domě.

reggina ( 7. prosince 2013 10:50 )

Svet place.....asi budu z jineho sveta, nebo co

ginecek23 ( 6. prosince 2013 20:41 )

Kolik je tu negativa,,,rasismu a jineho,,,hmmm Za opicema sou cesi aspon vy co tu pisete,,,,ale verim,ze je vas vic...Zaostali jste vy vsichni ,kteri takova negativa pisete mate v sobe hluboko zaryte ...u opic jste vy vysichni zasekli jste se u barvy cloveka ,,,lidi,,,,to je tezka ZAOSTALOST !!!! Dobre by bylo tyhle nazory vase povahy zaostalost,,,shromazdovat a davat do celeho sveta,,,,uz tak mate ve svete sve jmeno a nebo staci jedna navsteva v CR,,,jak muzete psat ,ze treba anglicani sou chladni,,,no mozna mate duvod ,ale vam chybi LIDSKOST SNASENLIVOST,,,,ne jen muj dum me dvere mje auto a to je vse,,,,,,,kdyz uslysite ,ze v Africe vydelate 10 litru za tyden jste tam jako prvni...a dokonce dokazete byt kamosi s jinou barvou pleti,..tak vas znam ,ve svete.o divenkach ,,ani nemluvim,,,za ubytovani i cenej kamos,,,boze ,kdy se tohle zmeni,,,?? Nikdy ma to silne koreny,,,hodne silne,,,

ginecek23 ( 6. prosince 2013 20:32 )

věznění (1962–1990) V roce 1962 v Etiopii podstoupil kurz vedení guerilly. V srpnu téhož roku byl zatčen a odsouzen na pět let za nelegální cestu do zahraničí a za podněcování ke stávce. Během roku 1963 byli zatčeni další představitelé Umkhonto we Sizwe a Mandela byl spolu s nimi postaven před soud za spiknutí proti vládě. V červnu 1964 byli Mandela a sedm dalších obviněných v tzv. Rivonijském procesu odsouzeni na doživotí za plánování ozbrojeného převratu. Až do roku 1982 byl Mandela internován ve vězení na ostrově Robben (Robben Island), poté byl přemístěn do vězení v Polsmoor. V únoru 1985 odmítl podmínečné propuštění z vězení výměnou za zřeknutí se ozbrojeného boje. Ve vězení tak zůstal až do 11. února 1990, kdy neustávající kampaň ANK a mezinárodní tlak vedly k jeho propuštění na příkaz prezidenta Frederika Willema de Klerka. Zákaz činnosti ANK byl také zrušen. Nelson Mandela v roce 1988 obdržel Sacharovovu cenu a spolu s de Klerkem sdílel Nobelovu cenu míru v roce 1993.

evita5555 ( 6. prosince 2013 13:38 )

Kto je informovaný, tak ten určite neplače, ten plakal, keď tohoto zločinca a rozvracača krajiny vypustili na slobodu. Redaktoríci možno nevedia, čo znamenal v JAR apartheid a táto opica si na tom založila kariéru. A zničila všetko, čo sa dovtedy podarilo vybudovať a čo sa podarilo vychovávať. Teraz sú všetci všade a normálny človek sa neodváži vyliezť na ulicu.

krupan10 ( 6. prosince 2013 12:23 )

je to zbytečný rozebírat, byl to podobnej zmetek jako Chrchloun

Zobrazit celou diskusi