Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nelson Mandela na pokraji smrti: Na sanitku čekal 40 minut!

Autor: ČTK, mokk - 
22. června 2013
18:43

Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela, který nyní leží v nemocnici, musel čekat dlouhých čtyřicet minut, než pro něj přijede sanitka, která se cestou porouchala. Pro Mandelu mohl být tento okamžik osudový, jelikož podle televize CBS měl ten večer srdeční zástavu.

Sanitka, která před dvěma týdny převážela bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu do nemocnice, se cestou rozbila. Mandela musel čekat, prý v chladu a 40 minut, na novou ambulanci. Potvrdil to prezidentův mluvčí a zdůraznil, že pacientův zdravotní stav ohrožen nebyl.

Ambulance s Mandelou měla potíže s motorem, a tak bývalý prezident musel být přenesen do jiného vozu záchranné služby. Mandela prý ale nebyl vůbec v ohrožení a celou dobu se těšil intenzivní péči ošetřovatelek, tvrdil mluvčí. "Byla přijata všechna opatření, aby tento nepředvídatelný incident neohrozil zdravotní stav bývalého prezidenta," dodal mluvčí.

Americká televize CBS s odvoláním na své zdroje tvrdila, že během inkriminované noci musel být Mandela resuscitován kvůli srdeční zástavě, a tak byla přivolána vojenská sanitka, aby jej převezla do Pretorie. Ale vůz se porouchal a exprezident musel za mrazivě chladné noci čekat na další 40 minut, což podle kardiologů představuje riziko.

Čtyřiadevadesátiletý Mandela byl hospitalizován letos již potřetí, naposledy v Pretorii 8. června kvůli plicní infekci. Jeho stav byl po řadu dní označován za vážný. Mandelův vnuk v pátek uvedl, že se dědovi každým dnem daří lépe a brzy půjde domů. Podle prezidenta Jacoba Zumy se Mandelův stav sice zlepšil, ale stále je vážný. CBS se nicméně doslechla, že Mandelova játra a ledviny fungují už jen z poloviny, pacient celé dny neotvírá oči a nereaguje a příbuzní se dohadují, kolik zákroků je ještě zapotřebí, aby se starý a velice nemocný muž udržel při životě. 

rescarot ( 28. června 2013 19:11 )

Chudáček Mandela... Tolik trpěl a jen díky své síle se dožil 94 let.. To líní čeští důchodci kteří si celý život jen užívali "komunistického blahobytu" se nestydí žít do 70 let... Prosím vás, koho tady zajímá tenhle Havlův kamarád? Než převzal moc on a jeho parta, byla JAR možná nejvyspělejší zemí v Africe, a kde je teď??? Zhruba tam kde je ČR díky Havlovi, Klausovi, Nečasovi, arcilotru Kalouskovi a spol!! Kdo tady musí žít, ví o čem mluvím, kdo žije jinde, ať se nejdřív zeptá obyčejných lidí než začne plácat nesmysly

jir-ka ( 22. června 2013 21:18 )

Ať už konečně chcípne kripl

mandat ( 22. června 2013 20:09 )

Ten kriminalnik a vrah, ktery se vysvihl jen diky rasismu by uz mel davno natahnout backory. Jeho nejvetsi zasluha byla, ze znicil nejvyspewlejsi zemi Afriky za 20 let a dotahl ji na uroven Somalska. Za to by mel cedit krev. Prosustroval v sechny statni penize i dotace za chlast a holky. Opravdu velka zasluha.

blankaroztacilova ( 22. června 2013 19:40 )

Čest práci. Právě koluje mezi lidma novinka z oblasti online výdělků, velice snadná na pochopení... Vydělávám si takto bez práce už nějaký čas a penízky přibývají Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak mám radost ze snadno vydělaných kaček. Je to z návodu Petrblog.wz.sk

Zobrazit celou diskusi