Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka o Rathovi: Rok a půl je trochu přes čáru! Paroubkovi a Pancová se radují

Autor: ČTK, piffk - 
11. listopadu 2013
18:39

Odpůrci i zastánci exposlance Davida Ratha se postupně vyjadřují k jeho dnešnímu náhlému propuštění. A řada z nich se shoduje: Vazba trvala příliš dlouhou dobu. Myslí si to i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jinak ho ale Rathovo propuštění nijak zvlášť nevzrušuje. Kdo ale naopak jásá, jsou manželé Paroubkovi. A také Rathova "kumpánka" Kateřina Pancová.

"Nevidím důvod, abych jako politik komentoval rozhodnutí nezávislého soudu. Nepochybně pro takové rozhodnutí měl své důvody. Vazba Davida Ratha navíc trvala již velmi dlouho," napsal ČTK Sobotka ohledně toho, co říká na propuštění bývalého člena ČSSD z vazby. Do dalších komentářů se nepouštěl, má nyní na starost jiné věci. Především sestavování vládní koalice s ANO a KDU-ČSL.

Paroubek: Vazba ho nezlomila

Na celou situaci již reagoval i Jiří Paroubek, podle kterého byla rok a půl trvající vazba i na české poměry "trochu přes čáru". "Je nicméně zajímavé, že bylo dovoleno Davidu Rathovi opustit prostředí vazební věznice až po volbách do Poslanecké sněmovny. Mysl soudců zřejmě až nyní, jako blesk z čistého nebe, pookřála," uvedl Paroubek, který se nikdy netajil podporou pro propuštění Ratha, jehož vazební stíhání považoval za nesmyslné. Nyní by se rád s Rathem sešel, aby s ním probral možnosti pomoci. "Osmnáctiměsíční vazba byla nepochybně pokusem zlomit Davida Ratha, aby nebyl schopen obhajoby. To se nepodařilo," dodal Paroubek.

"Chodila jsem se dívat na soudní přelíčení a snažila se s ním komunikovat formou dopisů a přes rodinu. Jsem ráda, že je propuštěn a bude se nyní moci svobodně a demokraticky bránit," dodala další Rathova zastánkyně Petra Paroubková pro tyden.cz.

Pancová: Radostnou novinu mi sdělil pacient

"Jako první mi to dokonce sdělil jeden můj pacient. Reakce... Mám z toho velkou radost, protože člověk, který to zažil, tak ví, co to znamená," uvedla pro idnes.cz Kateřina Pancová, která po propuštění opět nastoupila do práce do nemocnice v Motole. "Pan doktor Rath strávil ve vazbě osmnáct měsíců, a to je tak dlouhá doba... Jsem strašně ráda, že mu to vyšlo," dodala. Nyní z trojice Rath, Pancová, Kott zůstavá ve vazbě pouze někdejší poslanec Petr Kott. O jeho propuštěný již požádal jeho právník Tomáš Sokol.

"Mám z jeho propuštění radost. Moc jsem mu přála, aby byl konečně s rodinou. Pokud by mě kontaktoval nebo potřeboval pomoct, neměla bych s tím problém," dodala pak bývalá Rathova mluvčí Berill Mascheková. A se zajímavou nabídkou přispěchal senátor Vladimír Dryml. "Bude-li hledat práci, rád bych mu (Rathovi) nabídl práci lékaře i v naší nemocnici ve Vrchlabí," řekl Parlamentním listům.

Jak se k propuštění z vazby vyjádřili slavmé osobnosti? To si můžete přečíst zde...

mirkazam ( 20. listopadu 2013 07:15 )

Teď je pan ,,velkohubý " ve svém živlu.Dělá si autogramiády jako hvězda,a zatím je to pouze zkorumpovaný zloděj. Jenom mě udivuje, kolik prostoru tento výtečník dostává...A co se týče Paroubkových, tak škoda komentáře !!!

japos22 ( 12. listopadu 2013 18:54 )

Dyť není odsouzený

zadnice ( 12. listopadu 2013 08:40 )

Rath zcela samozřejmě kradl v milionech, ale proces měl být daleko rychlejší a neměl být navíc politicky motivován.

abvydavatelstvi ( 11. listopadu 2013 22:23 )

Česká politika je horší než živelna katastrofa .... Někteří už dávno měli sedět a nesedí ..... a vypadá to že některé případy pomalu ale jistě jdou do ztracena .....

mr.remy ( 11. listopadu 2013 21:53 )

Mě naopak na rozdíl od pana Paroubka "hrozně překvapilo", že Rath byl propuštěn krátce poté, co socani vyhráli volby.

Zobrazit celou diskusi