Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neúspěšné jednání: ČSSD a lidovci se neshodli na restitucích a firemních daních

Sobotka a Bělobrádek se neshodli na církevních restitucích
Sobotka a Bělobrádek se neshodli na církevních restitucích  (Autor: ČTK)
Autor: shp - 
12. listopadu 2013
23:12

Sociální demokraté a lidovci na prvním jednání svých týmů nenašli shodu na církevních restitucích nebo firemních daních. Sblížili se naopak v otázce zavedení majetkových přiznání a registračních pokladen. Na večerní tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci obou stran, jejichž expertní týmy nyní začnou diskusi nad konkrétními tématy.

"V té oblasti církevních restitucí dnes k žádnému sblížení stanovisek mezi sociální demokracií a KDU-ČSL nedošlo," uvedl po asi dvouhodinové schůzce šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jehož strana by ráda snížila výši plateb za nevrácený majetek. To posléze potvrdil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který ale dnešní jednání označil na poměrně konstruktivní.

"Já bych doplnil, že jsme nenašli úplnou shodu v daňové politice, máme rozdílný názor na zvyšování korporátních daní a sektorové daně," řekl také šéf lidovců, který přesto hovořil o možnosti nalezení kompromisu. "Ano, je tady pořád nenulová možnost dohody," uvedl doslova. Sobotka vyjádřil přesvědčení, že témat, kde si obě politická uskupení rozumí, je stále více než těch, kde mají odlišná stanoviska. Jmenoval mezi nimi například valorizaci penzí, zrušení druhého důchodového pilíře nebo shodu na udržení deficitu DPH pod třemi procenty.

Předseda sociálních demokratů také zdůraznil přání své strany, aby byla budoucí vláda koaliční a usedli v ní šéfové všech tří stran. Bělobrádek k tomu řekl, že cítí vnitrostranický tlak, aby v případě dohody byl členem kabinetu, a také, že se nezříká zodpovědnosti. Zároveň ale uvedl, že si je vědom toho, že je sněmovním nováčkem a také svých limitů.

Bělobrádek, podle něhož je pro vyjednávání důležitější to, co strany rozděluje, než to, co je spojuje, se dále nechal slyšet, že ve hře jsou stále tři varianty - tedy účast lidovců na vládě, jejich podpora menšinovému kabinetu nebo odchod do opozice. Také Sobotka připustil možnost, že by jednání mohla "zhavarovat".

abzk ( 15. listopadu 2013 23:28 )

Ty ani nejseš schopná si najít ty podklady a máš tu drzost tu někoho prudit, ty huso? Že byly církve za komunistů zakázaný po tom co jim byl sebranej veškerej majetek a ony musely přejít do ilegality, to může za jejich neexistenci považovat vážně jenom debil

abzk ( 15. listopadu 2013 23:22 )

Satanáši máš pravdu. Je to tu děs běs. Diskuze nemožná. Pitomec vedle blbce s hlavou vymytou bulvárem, znalosti faktů nula. Minehava jim kraluje , 123automobil je debil co zvládá jenom smajly- ten se nepočítá a krakonos500 je dementní od narození

123automobil ( 15. listopadu 2013 07:59 )

123automobil ( 15. listopadu 2013 07:58 )

123automobil ( 15. listopadu 2013 07:58 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa