Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jednání o vládě začala: Sobotka vyrazil do Babišovy luxusní restaurace!

Autor: simao, ČTK - 
10. listopadu 2013
22:02

Oficiální vítěz voleb ČSSD a jejich faktický král ANO dnes poprvé zasedli k jednacímu stolu, domlouvání nové vlády začalo. Bohuslav Sobotka v čele delegace oranžových přitom dorazil na domácí hřiště miliardáře Andreje Babiše - do luxusní restaurace v pražských Průhonicích.

Bohuslav Sobotka měl dnes pořádně náročný program. Nejdřív jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v Praze na Žižkově, odkud se v prostřihu hlásil i do Otázek Václava Moravce. Užíval si přitom chvíle slávy - podařilo se mu definitivně uhájit svou pozici šéfa sociálních demokratů. A jako závěrečnou facku neúspěšným pučistům Haškovi a spol. si ve vyjednávacím týmu pro sestavení vlády ponechal Milana Chovance. Toho Chovance, který jako jediný promluvil o kontroverzní lánské schůzce pučistů s prezidentem Zemanem.

Složení jednacího týmu ČSSD je tak následující - nesvržený Sobotka, šéf Senátu Milan Štěch, místopředsedkyně Alena Gajdůšková, Milan Chovanec a samozřejmě i Sobotkův věrný souputník, místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Z bývalých místopředsedů Haška a Tejce jsou dnes již pouzí "prachobyčejní" poslanci s nevábnými výhledy do politické budoucnosti. Na ministerská křesla v nové vládě mohou zapomenout. Tejc se vzdal i vedení poslaneckého klubu ČSSD.

ANO na domácím písečku: V Babišově restauraci

Tábor ANO v prvním kole vyjednávání o vládní koalici pak vyrazil do restaurace Sokolovna v pražských Průhonicích v čele s "panem domácím" Andrejem Babišem, kterému luxusní podnik patří. Do jeho týmu přitom patří místopředsedkyně Věra Jourová, šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a Martin Stropnický. "Je to vlastně první jednání širších vyjednávacích týmů po volbách. Já jsem se zatím s panem Babišem viděl jenom jednou od voleb do Poslanecké sněmovny, takže předpokládám, že dnes budeme hlavně mluvit o struktuře dalšího vyjednávání," uvedl krátce před začátkem schůzky Sobotka. A avizoval, že jednat by se mělo především o programových shodách.

Třecí plocha: Post šéfa Sněmovny

Sobotka tak odmítl spekulace, že by si ČSSD a ANO již rozdělovala jednotlivá ministerstva. Zatímco o nároku ČSSD na premiéra je patrně jasno, je mezi stranami ještě jedna třecí plocha. Obě uskupení by ráda obsadila křeslo šéfa Sněmovny, uvolněné Miroslavou Němcovou. Shodly se však, že by Sněmovna měla mít čtyři místopředsedy.

Sobotkův příjemný pocit

Na asi hodinu a půl dlouhé schůzce se probíraly také církevní restituce nebo zákon o státní službě. "Já mám z toho jednání velmi pozitivní pocit," uvedl po setkání Sobotka. Debata podle něj byla maximálně věcná a obě strany prý často došly ke shodě. V příštím týdnu by se měly scházet jejich expertní skupiny, které se budou věnovat jednotlivým resortům. Do konce týdne by pak mělo být víceméně jasno, kde panuje shoda, a kde nikoliv.

Babiš nevyloučil revizi církevních restitucí

ANO se třeba zatím stavělo proti změně restitucí, Andrej Babiš však dnes nevyloučil jejich revizi. Strany se prý domluvily, že ČSSD přijde s konkrétním návrhem, který pak ANO posoudí. "V každém případě církevní restituce přicházejí ve velice nepříznivý čas, kdy v naší zemi jsou samozřejmě rozpočtové problémy a je třeba se na to podívat," zdůvodnil to Babiš, podle kterého byl zákon přijat za "zvláštních okolností". Co na to asi řekne třetí možný vládní partner - KDU-ČSL...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

annakarenina ( 14. listopadu 2013 15:59 )

Nechapu, co se hadate. Pruhonice jsou Babisovske.

annakarenina ( 14. listopadu 2013 15:58 )

namo: Tak tomu take nerozumim, ale ono to nejak dopadne. Dobre nebo spatne.

satanklaus ( 13. listopadu 2013 08:38 )

Krakonos500 je blbej co ho pamatuju a že už je to pěknejch pár let

doktorka6 ( 12. listopadu 2013 12:01 )

bersimalinecka: Dopadne to stejně jako vždy - jde jen o koryta.Sobotka z toho už má pomalu kilový opar na pysku.Zajímalo by mě kolik lidí ještě že.re Babiše po těch jeho :já nic nechci ale beru všechno.A pokud bude chtít Sobotka koryto tak holt bude poklonkovat ANO (11. 11. 2013 05:30) reagovat - nelze nesouhlasit....

wimr ( 11. listopadu 2013 20:23 )

zato ty seš blbej jak sáňky v létě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa