Tak tohle nikdo nečekal! Po řadě zamítnutých protestů proti vazbě tentokrát David Rath se svým odvoláním uspěl a Vrchní soud ho na svatého Martina propustil z vazby! Fax s rozhodnutím ruzyňská vazební věznice obdržela v 11:45. Nedlouho po třetí hodině odpolední pak už byl Rath z věznice venku - v černém jaguáru odjel spolu se svými právníky. A zamířil domů do Hostivice. 

Rath propuštěn z vazby
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
11. 11. 2013

Doma však Rath první noc na svobodě nespal! Odvedl syna k manželce a vydal se zpátky k milence. Cestou si na posilněnou dopřál čokoládovou tyčinku. A pozdravil i několik místních, na které narazil. Kolem desáté hodiny pak za ním zaklaply "horké" dveře.

11. 11. 2013

Odcházel s prázdnou, vracel se s taškou. Co si asi ve sportovní tašce přinesl David Rath od své milenky Renaty Horké? Za manželkou se vracel kolem 21:10.

11. 11. 2013

"Buď měl být odsouzen, a to v poněkud kratší době, anebo měl být propuštěn, protože být ve vazbě delší než rok je přeci jenom trochu moc,"

řekl k Rathově propuštění v Radiu Impuls Miloš Zeman. Ten přitom nedávno uvedl, že je podle jeho názoru Rath vinen.

11. 11. 2013
11. 11. 2013

Rath vyrazil za milenkou! Propuštěný exposlanec vyrazil ze svého rodinného domu na první návštěvu - za milenkou Renátou Horkou. Doprovází ho přitom syn Daniel. Rath má s Horkou také syna - Filipa.

11. 11. 2013

Kdo všechno se za Ratha zaručil?

"Věřím, že jeho proces bude spravedlivý,"

uvedl dnes Rathův podporovatel a jeden z těch, kdo se za Ratha zaručili, herec Jan Kačer. A dodal: "Nevím, zda je pan Rath vinen, či nevinen a nemám právo o tom uvažovat. Ale jsem už starý pán, moc si vážím času a každá hodina svobody je pro mě něco svatého. Právě v tom se mi zdálo nelogické, že zatímco ctíme presumpci neviny, držíme vlastně nevinného člověka dlouhé měsíce ve vyšetřovací vazbě."

Po Rathově propuštění volali vedle Kačera i herečka a politička Taťána Fischerová, starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl také bývalý olympionik a desetibojař Robert Změlík.

11. 11. 2013

Růže pro Ratha. Exposlanec si před domem sebral kytičku, kterou mu přinesla jeho sousedka. Jak bude dnes večer slavit propuštění, však neprozradil.

11. 11. 2013
11. 11. 2013

David Rath pak přece jenom ještě jednou vyšel z domu. Vyrazil si vyzvednout věci, které mu přivezli jeho advokáti.

 
11. 11. 2013

Za Davidem Rathem vyrazila s červenou růží jedna z jeho sousedek. Zazvonila, nikdo však neotevřel. Růži tak hodila alespoň přes plot.

11. 11. 2013

"Nevidím důvod, abych jako politik komentoval rozhodnutí nezávislého soudu. Nepochybně pro takové rozhodnutí měl své důvody. Vazba Davida Ratha navíc trvala již velmi dlouho,"

napsal ČTK k Rathovu propuštění Bohuslav Sobotka (ČSSD).

11. 11. 2013

David Rath dorazil domů! Rath se přivítal se svou rodinou, po dlouhé době objal svého dvanáctiletého syna a zmizel za dveřmi domu v Hostivici.

 
11. 11. 2013

Eva Rathová dorazila domů chvilku před svým manželem.

 
17:05
11. 11. 2013

Další advokát David Jelínek převezl Davida Ratha do jeho domu v Hostivici!

11. 11. 2013

Rathův advokát: Komunikace teď bude snazší

"Obsah rozhodnutí Vrchní soudu neznáme," uvedl v ČT advokát Adam Černý. "Teď akorát víme, že vyhověl stížnosti doktora Ratha," dodal. Délka vazby však mohla být podle něj jedním z hlavních důvodů. "Proces pokračuje dál, jen s tím rozdílem, že doktor Rath již není stíhán vazebně. Jinak to na proces nemá žádný vliv," uvedl Černý. Za velkou a vítanou změnu však označil, že nyní bude s Rathem moci vše probírat, kdy bude třeba.

16:49
11. 11. 2013

Redaktoři Blesk.cz se pokusili navštívit Rathova otce Ratmíra. Nebyl doma.

11. 11. 2013

S Davidem Rathem se přišli přivítat i jeho příznivci.

"Cítím se jednoznačně nevinnen. V tom, co mi kladou za vinu, jsem nevinnen,"

říká Rath a vítá se s několika občany Hostivice. "Velmi rád vás vidím, hrozně rád," říká mu kolemjdoucí pán. Prý se musel zajít podívat, co se to v Hostivici děje. "Jsme rádi, opravdu jo. Já jsem s vámi tenkrát mluvila v Kutné Hoře. O synovi," říká mu další z místních paní. "Jo jo, tak ho pozdravujte," reaguje Rath. "Celé to bylo na objednávku," dodává soused bývalého hejtmana rozčileně. "Asi se to někomu hodilo," odpověděl Rath.

11. 11. 2013

"Znáte Harryho Pottera? Azkaban? Tam to paní Rowlingová popsala moc hezky. Mozkomorové, tedy vězení, z vás vysává veškerou radost. Jste naprosto bez jakékoli životní radosti,"

říká Rath. Vzpomíná, jak na začátku zhubl 14 kilo, postupně něco nabral. Nyní má prý oproti původní váze úbytek tak šest sedm kilo.

11. 11. 2013

V žádném případě si Rath netroufá hodnotit, zda ho jednou lidé budou hodnotit třeba jako neprávem vězněného "disidenta".

"To by bylo extrémně namyšlené, nafoukané, nepřirozené. Já jenom cítím, že tento proces, který je veden, má rysy politického procesu."

Rath dodává, že v jeho případu byly "použity extrémní politické prostředky", třeba ve sledování. Ale i jindy. "Jen si vzpomeňte, před rokem a půl mě vozili vrtulníky, s těžkooděnci, se samopaly...," dodává Rath.

11. 11. 2013

"Myslím, že by to ani nebylo vhodné,"

říká Rath o tom, zda půjde navštívit doktorku Pancovou. "Mohlo by to být použito proti nám," upozorňuje.

11. 11. 2013
11. 11. 2013

"Těšil jsem se, že začnu pracovat. Rok a půl, když jste absolutně neaktivní... Já jsem do té doby byl poměrně aktivní a 12 hodin denně zvyklý něco dělat. Tam jste konforntováni z úplnou neaktivitou,"

uvedl Rath. "Docela se také těším, že se projdu v přírodě," dodal.

11. 11. 2013

Podívejte se na video z brífinku Davida Ratha v Hostivici

VIDEO
Video se připravuje ...
11. 11. 2013

"Není to prostředí na nějaké kamarádství,"

říká Rath o vězení. Dovede si však prý představit, že s některými lidmi bude do budoucna v občasném kontaktu.

11. 11. 2013

"Žijeme ve světě, který začíná být totálně pod dozorem, kde jsou všude kamary a každý může být odposloucháván,"

varuje Rath. "Můžeme si říkat, že žijeme v demokracii. Ale jednoho dne se můžeme probudit a můžeme mít zcela jiné politiky, které toho, co se teď zavede, mohou využít," opakuje Rath o tom, že nyní u nás funguje stalinistický systém ve vězeňství.

11. 11. 2013

"V žádném případě se do politiky vracet nechci a nemohu. Některým věcem bych však chtěl pomoci z pohledu občana,"

říká Rath o své další kariéře. Doufá, že mu v politice zbyly ještě nějaké přátelské vztahy.

11. 11. 2013

11. 11. 2013

"Zatím je proces na začátku... Je tam celá řada otazníků i z možného střetu podjatosti soudu, ale to bude k řešení dál.. Znova konstatuji, já jsem žádné úplatky nebral a ty zakázky byly za ceny obvyklé. Jsou znalecké posudky a dneska i výpovědi desítky svědků, že ty zakázky byly přesně podle zákona,"

dodal Rath.

11. 11. 2013

"Jsem připraven všem omezením se přizpůsobit stoprocentně,"

říká Rath k tomu, zda bude muset odevzdat pas. "Jsem pár minut venku, po roce a půl a je to dost zvláštní situace, teď se pojedu postupně přivítat se svými dětmi," uvedl.

11. 11. 2013

"Chodit na ulici s penězi, o kterých ani nevíte, že v té krabici jsou, je pozdeřelé, zvláštní, možná výstřední, ale určitě to není trestný čin,"

komentuje Rath situaci, kdy ho zatkli se sedmi miliony korun před domem Kateřiny Pancové.

11. 11. 2013
11. 11. 2013

"Asi bych těžko pokračoval v něčem, co jsem ani předtím nedělal,"

uvedl Rath k obavám, zda by mohl pokračovat v trestné činnosti. A je prý rád, že se nyní bude moci třeba i u počítače s internetem připravit "lépe a profesionálněji" na proces a obhajobu.

11. 11. 2013

"Za ten rok a půl se dostanete do stavu, kdy nevěříte na nějakou spravedlnost a zdravý rozum,"

dodává Rath. "Já jsem té vězeňské etapě říkal neživot. Teď se dostávám do nové fáze, které říkám meziživot," říká.

11. 11. 2013

"Ano, počítám s tím, že nastoupím do své ordinace, která teď byla zajištěna mojí manželkou. Od příštího týdne aspoň na jeden den v týdnu,"

prozradil Rath.

11. 11. 2013

"Hlavně bych se teď chtěl věnovat své rodině, za kterou teď půjdu. Rok a půl bez otce bylo pro ně nejtěžší. Pokusím se dohnat nějakým způsobem v jejich výchově to, co jsem zameškal,"

uvedl Rath. Pomoci chce i svému otci, jehož zdravotní stav se zhoršuje. "Ten čas chci věnovat i jemu," zakončil Rath.

11. 11. 2013

"Dostával jsem do vězení mnoho podpůrných dopisů a toho si velmi vážím,"

děkoval Rath za podporu.

11. 11. 2013

Jiří Paroubek promluvil o Rathově propuštění:

"Dával jsem po celou dobu vazby najevo, že šlo o nepřiměřenou délku vazby. Petity dvou původních obvinění obžaloby byly přitom již rozbity, nikde není psáno, že se tak nestane ani u třetího petitu obvinění,"

řekl Paroubek Parlamentním listům. Ve svém prohlášení pak dodal: "Je nicméně zajímavé, že bylo dovoleno Davidu Rathovi opustit prostředí vazební věznice až po volbách do Poslanecké sněmovny. Mysl soudců zřejmě až nyní, jako blesk z čistého nebe, pookřála."

11. 11. 2013
11. 11. 2013

"Systém je extrémně restriktivní, extrémně spychicky náročný a myslím si, že hodně lidí ze Západní Evropy by se divilo, v jakých podmínkách musí lidé žít. Tenhle stalinistický systém je extrémně represivní a recidivisty vytváří,"

kritizuje Rath současný vězeňský systém.

11. 11. 2013

"Jsem už vlastně soukromá osoba, žádný politik. Nemám žádný vliv,"

upozorňuje David Rath.

11. 11. 2013

"Současně bych chtěl poděkovat i vězeňské službě, protože si myslím, že je opomíjená... Drtivá pracovníků vězeňské služby se dokáže chovat korektně a profesionálně. Myslím si, že se chovají mnohem lépe, než policisté či státní zástupci,"

rýpl si Rath do policie.

11. 11. 2013

"Rok a půl je dlouhá doba. Víte, že za tu dobu byly různé debaty na toto téma různé tlaky, takže jsem skutečně rád za tu odvahu, že po roce a půl se v naší zemi našli stateční soudci, kteří mi v tuto chvíli dávají jistou důvěru,"

děkuje dál Rath soudců za to, že napočtvrté už mu při žádosti o propuštění vyšli vstříc.

VIDEO
Video se připravuje ...
11. 11. 2013

"Já bych asi na začátku nejdřív chtěl poděkovat senátu Vrchního soudu, že našel statečnost a postavil se po roce a půl takovým těm trendům a tlakům, které tady byly na to, že nemám být propuštěn,"

zahájil David Rath svůj první proslov na svobodě.

15:59
11. 11. 2013

David Rath okamžitě zaplnil sociální sítě a každý jeho propuštění řeší. Zeptali jsme se celebrit, co si o tom myslí. "Akorát na to koukám v televizi a říkám si, že u nás je možné všechno. Takové informace mě rozčilují, ale nemůžu s nimi dělat nic," řekla Blesk.cz Petra Janů. Vyjádřila se také Helena Vondráčková. Co k případu řekla, čtěte zde>>>

11. 11. 2013

David Rath předstoupil v Hostivici před novináře. Bude komentovat své propuštění z vazby!

15:53
11. 11. 2013

"Nezbude, než jim pogratulovat,"

upozorňuje v ČT právník Josef Ortman, že propuštění Ratha je úspěchem jeho advokátů. Očekává, že soud Rathovi sebral pas a mohl mu uložit nařízení, zdržovat se pouze na konkrétním místě.

16:00
11. 11. 2013

David Rath se dosud obhajoval buď u soudu během svého procesu, nebo ve Sněmovně, když se hlasovalo o jeho vydání. Nyní bude mít možnost po dlouhé době promluvit na svobodě. V Hostivici je však zatím jinak klid, Rathovo vystoupení očekává pouze hlouček novinářů.

 
15:47
11. 11. 2013

"Bude-li hledat práci, rád bych mu (Rathovi) nabídl práci lékaře i v naší nemocnici ve Vrchlabí,"

řekl Parlamentním listům senátor Vladimír Dryml. A dodal: "Vazební důvody v jeho případě už minimálně před rokem pominuly, bylo proto až směšné, jak se chovala česká justice. Pán, který to dozoroval, mně dost připomínal prokurátora z 50. let, pana Urválka."

11. 11. 2013

"Jako první mi to dokonce sdělil jeden můj pacient. Reakce... Mám z toho velkou radost, protože člověk, který to zažil, tak ví, co to znamená,"

uvedla pro idnes.cz Kateřina Pancová, která po propuštění opět nastoupila do práce do nemocnice v Motole. "Pan doktor Rath strávil ve vazbě osmnáct měsíců, a to je tak dlouhá doba... Jsem strašně ráda, že mu to vyšlo," dodala.

11. 11. 2013
 
15:38
11. 11. 2013

Také Kott žádá o propuštění! Advokát posledního vězněného, exposlance Petra Kotta, Tomáš Sokol dnes uvedl, že i on podal novou žádost o propuštění svého klienta. Nestalo se tak ale prý v souvislosti s Rathovým propuštěním, ale ještě předtím, než k propuštění došlo.

 
15:41
11. 11. 2013

Usnesení o propuštění Davida Ratha stále ještě nebylo zveřejněno. Na důvody propuštění se tak čeká. Mluvčí Vrchního soudu Jan Fořt tyto "tajnosti" zdůvodnil tím, že rozhodnutí musí být nejprve rozesláno advokátům a středočeskému krajskému soudu, který Rathovu kauzu projednává.

15:35
11. 11. 2013
15:33
11. 11. 2013

A hurá na svobodu. Foto Davida Ratha, opouštějícího vazební věznici! Proč je ale exposlanec tak smutný a zachmuřený?

11. 11. 2013

Bývalá Rathova mluvčí Berill Mascheková:

"Mám z jeho propuštění radost. Moc jsem mu přála, aby byl konečně s rodinou. Pokud by mě kontaktoval nebo potřeboval pomoct, neměla bych s tím problém."

15:25
11. 11. 2013

Ratha odváželi jeho advokáti Roman Jelínek a Adam Černý. Všichni tři zamířili do Rathovy rodné Hostivice, kde proběhne krátký brífink. Rath se na něm vyjádří ke svému propuštění!

11. 11. 2013

Na propuštění Davida Ratha reaguje mezi prvními na Facebooku jeho skalní podporovatelka Petra Paroubková.

11. 11. 2013

"Vrchní soud si totiž nemyslí, že by se Rath nadále vyhýbal hlavnímu líčení,"

řekl ČTK Rathův obhájce Adam Černý. Exposlanec tak bude souzen na svobodě. "Pokud je pravda, co se píše na internetu, tak už nejsou k dispozici žádné opravné prostředky a David Rath bude neprodleně propuštěn z vězení," řekl Blesk.cz státní zástupce Jirát, který má případ na starosti.

11. 11. 2013

Dobrý den, Česko! Dnes odpoledne přišla nečekaná zpráva - David Rath je volný! A opustil již vazební věznici v Praze-Ruzyni. Za mřížemi strávil 18 měsíců.

I přes propuštění z vazby však Rathovi hrozí, že se do vězení vrátí. I nadále je jedním z hlavních obžalovaných v rozsáhlém korupčním skandálu kolem úplatkářství a údajného ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Spolu s ním jsou dalšími "hvězdami" procesu Petr Kott a Kateřina Pancová, kteří měli korupci organizovat. A Rath prý o všem věděl a dělil se s o úplatky. Obvinění čelí i osm šéfů a manažerů firem, kteří se údajně na manipulování zakázek podíleli.

Rath: Peníze mi podstrčili!

Někdejšímu středočeskému hejtmanovi hrozí v případě prokázaní viny až 12 let odnětí svobody. Exploslance zatkla policie, když měl v ruce s krabicí od vína, ve které bylo schovaných 7 milionů korun. Rath od začátku tvrdí, že peníze tam byly nastrčené a on o ničem nevěděl. Zatčený byl před rokem a půl před domem své kolegyně Kateřiny Pancové. Ta čelí stejnému obvinění jako bývalý hejtman. I ona je přitom již na svobodě a ve vazbě tak zůstává pouze partner Pancové Petr Kott.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na video, jak Ratha a Pancovou odváděli k soud: Oba jsou již na svobodě! Jan Jedlička

Video
Video se připravuje ...

Zatsánci Davida Ratha: Jiří Paroubek a Petra Paroubková se opřeli do české justice! Blesk - Petr Novotný