Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

David Rath zase neuspěl: Poslanecká imunita ho nechrání, rozhodl Nejvyšší soud

David Rath má smůlu. Poslanecká imunita ho nechrání
David Rath má smůlu. Poslanecká imunita ho nechrání  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2013
10:42

Trestní řízení s bývalým středočeským hejtmanem a exposlancem Davidem Rathem kvůli korupci ve Středočeském kraji může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Trestná činnost, z níž je bývalý poslanec podezřelý, totiž nesouvisí s jeho výkonem mandátu poslance, uvedl mluvčí soudu Petr Knötig. Rathovi hrozí 12 let.

Rathovi hrozí až 12 let vězení. Prostřednictvím svého advokáta se letos 19. července obrátil na Nejvyšší soud se žádostí o jeho vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. V době zahájení stíhání byl totiž nejen hejtmanem, ale také poslancem ČSSD. Nejvyšší soud ale k vynětí neshledal důvody.

"Obviněný byl vydán k trestnímu řízení v souladu s platným zákonným ustanovením," uvedl Knötig. Loni v květnu nejprve dala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) souhlas se zadržením tehdejšího poslance Ratha. Stalo se tak poté, co jej policie zadržela s krabicí, v níž měl sedm milionů korun.

Následně dala Sněmovna loňského 5. června souhlas s Rathovým stíháním kvůli přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Před hlasováním o vydání ke stíhání si poslanci vyslechli Rathův projev, v němž označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného kritika.

"Nejvyšší soud svým rozhodnutím nepředjímá jakýkoli další postup orgánů činných v trestním řízení v dané věci a nemůže se vyjadřovat k dalším zjištěním učiněným ve věci," dodal mluvčí. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu není přípustný žádný opravný prostředek.

Žalobce v kauze Rath viní 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, na něž přispívala penězi Evropská unie. Týkaly se modernizací nemocnic, oprav zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici. Hlavním důkazem jsou prý policejní odposlechy. Na základě nich žaloba tvrdí, že se předem domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce.

Vše údajně organizovala někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel, náměstek krajských nemocnic Petr Kott. Ten byl dříve také poslancem a ředitelem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Rath podle žalobce o manipulacích věděl coby hejtman kraje a dělil se s dvojicí lékařů o úplatky. V kauze se od srpna koná u Krajského soudu v Praze proces.

zabibol ( 6. listopadu 2013 09:04 )

Jenom ať jde sedět na hóóóódně dlouho pan prospěchář zloděj doktor? Rath.

milan1959 ( 5. listopadu 2013 17:51 )

Co bereš ?

johanka ( 5. listopadu 2013 15:40 )

David Rath je skoro dva roky ve vazbě - protože zatím nemají proti němu žádné konkrétní a usvědčující důkazy. Je to lumpárna a ten člověk je jediný, kdo za obvinění "úplatku" trapných 7 mil. je takhle držen ve vazbě, jako zločinec. Kdy dojde řada na ty skutečné zloděje a zločince ??? Doktor Rath je velmi inteligentní člověk a jako takový by se nenechal "nachytat" s nějakou blbou krabicí od vína. Je to všechno zmanipulované, protože v PS vadil poslancům typu Kalouska, vzhledem k tomu, že dokázal otevřeně mluvit o jejich lumpárnách. Kdy budou ve vazbě např. Böhm, Janoušek, Vondra, Nagyová, Nečas a další - tedy skuteční zloději ??? Ale některým "jednoduchým"jedincům stačí, že někdo něco napíše.... Vážení, používejte občas hlavu, nebo ji máte jenom proto, aby vám nepršelo do krku ???

minehava ( 5. listopadu 2013 13:56 )

A kromě toho,původně ho chtěli dostat za Buštěhrad,jenže projekt byl ve fázi příprav,vše ok,žádné předražení,takže vazba jen z důvodů,aby měli čas na něj něco opravdu najít. . . Čímž nechci říct,že si někdo neříkal o provize,viz Salačová. 

minehava ( 5. listopadu 2013 13:37 )

Jete-chceš říct,že to bylo jinak?Když jsem viděla toho detektiva,utajeného svědka,tak mi to bylo jasné.Šupák jeho vzhledu by se do Brna k tak vysoké personě na st.zastupitelství nedostal,kdyby nebyl předem ohlášený někým vlivným.Nebo zkus zajít na NSZ,že chceš podat oznámení.Se ti vysmějou.A Salačová?  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa