Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příznivci Pussy Riot protestují před ruskou ambasádou v Praze: Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty!

Autor: ČTK, ljš - 
28. září 2013
16:24

Několik stovek příznivců vězněných členek ruské punkové skupiny Pussy Riot a příznivců techna se sešlo před ruskou ambasádou v Praze. Další stovky tam míří z Holešovic. Jde o pouliční párty, jejíž slogan zní Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty! Podle organizátorů odkazuje právě na píseň Pussy Riot, která stála za jejich uvězněním.

Účastníci obklopili ambasádu takřka ze všech stran. Z Holešovic k nim míří karnevalový průvod. Transparenty na místě i v průvodu vyjadřují podporu členkám Pussy Riot a kritizují ruského prezidenta Vladimira Putina. Jedna z vězněných třiadvacetiletá Naděžda Tolokonnikovová přitom nedávno zahájila hladovku kvůli tomu, aby upozornila na špatné podmínky v ruském vězení, kde si odpykává dvouletý trest.

"Svoboda je nedělitelná, a pokud ji nepodpoříme aktuálně v Rusku, bude tím ohrožena i u nás. Kdo přihlíží zvůli ruských vládců, posiluje i vládce domácí. Svobodu Pussy Riot," řekl mluvčí karnevalu Do it Yourself (DIY) Bohumil Spálený.

Pětice ruských punkerek ze skupiny Pussy Riot loni v únoru na happeningu v moskevském chrámu Krista Spasitele šokovala věřící představením, v němž pranýřovala těsné styky kremelských politiků s pravoslavnou vrchností. Tři z dívek policie zatkla. Zatímco Jekatěrina Samucevičová byla po odvolání na podmínku propuštěna, Tolokonnikovovou a další členku Pussy Riot Mariju Aljochinovou soudci poslali na dva roky za mříže. Trest skončí v březnu 2014, žádosti o předčasné propuštění i o zmírnění trestu soudy zamítly.

První karneval DIY se uskutečnil v roce 2004. Zaměřuje se na kritická témata, loni upozornila na diskriminaci Romů, uvedl Spálený.

reggina ( 29. září 2013 21:24 )

o Rusku nevis LAUTR NIC

namoroman ( 29. září 2013 18:22 )

Zajdi si k lékaři, potřebuješ to!

itartas ( 29. září 2013 16:39 )

Všem příznivcům Pussy Riot chybí práce a pořádná bitka. Ještě aby je v Rusku respektovali no to určitě...tůdle. Rusko je starobylá pravoslavná zem s tradicemi, tam žádní pomatenci nic měnit nebudou.

itartas ( 29. září 2013 16:36 )

...zajdi si k lékaři, potřebuješ to!

namoroman ( 29. září 2013 08:18 )

Chtěl bych vidět ten binec co tam nechali

Zobrazit celou diskusi