Dvě členky Pussy Riot si nyní odpykávají ve vězeňském táboře dvouletý trest za výtržnictví. Samy však svou punkovou modlitbu v moskevském chrámu Krista Spasitele vysvětlovaly jako protest proti podpoře hlavy pravoslavné církve pro Vladimira Putina před loňskými prezidentskými volbami. Před rokem již vznikla jiný webová hra Angry Kremlins, která vychází z populárních Angry Birds. Namísto zelených prasat v ní ale figurují maskované punkerky a místo naštvaných ptáků miniatury Putina.

Je to hnus

„Musíte je ubít křížem, než stihnou vstoupit do kostela. To je smysl hry,“ vysvětlil Boris Jakamenko, jeden z organizátorů festivalu pravoslavné mládeže v ruské metropoli. „Je to hnus,“ usoudil o hře jeden z návštěvníků, Dmitrij Litvinov (22). Právní zástupce Pussy Riot se zdržel komentáře k počítačové hře. Není znám ani názor samých punkerek, ani představitelů pravoslavné církve.

Mlácení punkerek křížem

Hráči používají počítačovou myš k ovládání kříže, kterým mají praštit zamaskovanou postavičku v kukle, jakou nosily punkerky, snažící se dostat do bílého kostela. Pokud punkerka uspěje, roztančí se na obrazovce čert. Za vystoupení Bohorodičko, vyžeň Putina u oltáře hlavního chrámu země, moskevské katedrály Krista Spasitele, byly Naděžda Tolokonnikovova (23) a Marija Aljochinova (25) loni v srpnu odsouzeny ke dvěma letům odnětí svobody.

Videohra je dílem milovníků Putina

Třetí dopadená punkerka Jelena Samucevičova (30) vyvázla s podmínkou, protože ji hlídači vyvedli z chrámu ještě před vlastním vystoupením. Akci ostře odsoudil moskevský patriarcha Kirill. Ruský tisk mezitím identifikoval jednoho z organizátorů festivalu pravoslavné mládeže jako funkcionáře mládežnického hnutí Naši, které v minulosti proslulo masovými akcemi na podporu Vladimira Putina a pronásledováním kritiků Kremlu.

Fotogalerie
7 fotografií