Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egyptská krize: Smrt v ulicích, prezident na odpis! Čemu se raději vyhnout?

Autor: ČTK, simao - 
3. července 2013
14:06

V oblíbené dovolenkové zemi českých turistů to opět vře. A ani tohle léto zde nebude klidné. Mohou za to protesty proti prezidentovi Mursímu, který má na krku údajně ultimátum - buď dnes sám odstoupí, nebo ho armáda sesadí, uvádí provládní list Al-Ahrám.

Vyhýbejte se místům demonstrací a jako obvykle i jihu Sinajského poloostrova, varují diplomaté. V přímořských letoviscích by však turisté neměli být ohroženi. Takové jsou poslední zprávy z neklidného Egypta, kde se vzedmula další vlna nepokojů. Stojí za ní nespokojenost s prezidentem Muhammadem Mursím, který byl sice loni zvolen v řádných a svobodných volbách, ale hlasy opozice sílí. A lidé bouří.

Padne prezident z Muslimského bratrstva?

Mursí je představitelem umírněných islamistů, tzv. Muslimského bratrstva. Do ulic vyrazili jeho stoupenci, ale také početné davy demonstrantů - hlavně příznivci levice a nacionalistů. A to proto, že se Mursímu a vládě nepodařilo postavit kolos na nohy a ekonomika země stále pokulhává.

Je zde však ještě jedna významná síla - armáda, která může do nepokojů promluvit opravdu výrazně. Panují obavy z armádního puče, i když se častěji mluví o tzv. "měkkém" puči, tedy o tom, že armáda podpoří opozici a dojde k zákulisním politickým šachům a jednáním o Mursího pozici.

Jenže zároveň padají i ultimáta. Provládní egyptský list Al-Ahrám uvedl, že armádní špičky svolaly krizovou schůzku a dokonce vyzývají prezidenta k abdikaci! Armáda prý již posílila ostrahu státních institucí a muničních skladů a několik členů vedení Muslimského bratrstva drží v domácím vězení.

Krvavé nepokoje

V zemi pak dochází i k dalším bezpečnostním opatřením. Centrální banka nařídila bankovním ústavům zavřít dnes odpoledne své pobočky, zavřeno je i kanadské velvyslanectví.

Prezident Mursí však dal odhodlaně najevo, že masovým demonstracím ani zvěstem o armádním puči neustoupí. "Dám za zachování legitimity svůj život," prohlásil Mursí.

Mluvčí opozice Muhammad Baradej však tvrdí, že o životy jde především demonstrantům. Prezident podle něj vyzývá k občanské válce mezi jeho stoupenci a odpůrci, "zbláznil se a vyprovokoval prolévání krve". Jen v noci na dnešek měly střety mezi demonstranty a bezpečnostními složkami před Káhirskou univerzitou za následek 16 mrtvých a 200 zraněných!

nofar ( 3. července 2013 17:48 )

Slovni spojeni "umirneny islamista" je protimluv.

japos22 ( 3. července 2013 16:14 )

Tohle nakonec asi rozhodne armáda, ostatně myslím, že v Egyptě je to tradice... ono je vlastně jedno,kdo ten spor vyhraje - jen žádný masakr... stejně je to o ničem a časem se to nějak vyvine

alex0800 ( 3. července 2013 14:50 )

Ti umírnění islamisté aka Bratrstvo se pokusilo Kaddáfího několikrát odstranit, dokonce i hlásali džihád a dnes jsou prý "umírnění" a nakonec teroristům pomohla teroristická EU spolu s USA.. Krása.. Skutečná demokracie, že? Nevidíte třetí světovou? Podívejte se okolo Sinaje!! Je to skutečná třetí světová, jen se zatím nebojuje na našem území a tak nám tu propaganda může hlásat třeba mírové operace jako v Iráku, kde ty mírové operace stáli život 1,6milionu občanů!!! Vedená vyhlazovací válka proti civilnímu obyvatelstvu.. Nepřipomíná Vám to náhodou tu likvidaci přebytečných jedlíků, jak si přála před pár lety jedna královna? Nebojte, i my jsme civilní obyvatelstvo.. UŽ CHÁPETE? Vlastenec

Zobrazit celou diskusi