Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Z nebe prší cihly: Brazilce nezajímá ani fotbal, v ulicích umírají lidé

Autor: simao, ČTK - 
27. června 2013
11:08

Vášní k fotbalu je tahle jihoamerická země známá. A stejně tak exportem fotbalových talentů do světa. Jenže nyní Brazilce zajímá přece jen něco jiného víc, než je kopaná. Protesty neutichají, nadále dochází ke střetům mezi demonstranty a policisty, při kterých z nebe "prší" cihly a kamení. A v ulicích také již umírají lidé.

Brazilská reprezentace válí, postoupila do finále Poháru FIFA. Jenže ještě větší vášně, než kopaná, vzbuzují v Brazílii pokračující protesty. Především proti sociálním nerovnostem, korupci a za lepší veřejné služby.

Celé protesty přitom vypukly po projevení nespokojenosti s vysokými cenami jízdného v MHD velkých brazilských měst. Vláda sice chystá snížení daní na paliva pro veřejnou dopravu, aby zlepšila podmínky pro cestující, jenže k důvodům protestů se nabalila nespokojenost s dalšími věcmi.

A tak je na 1. července v zemi naplánovaná generální stávka. Rozjitřené emoce se nedaří mírnit ani brazilské prezidentce Dilmě Rousseffové, která dokonce navrhla referendum o politické reformě v zemi. "Především chci zopakovat, že moje vláda nasouchá demokratickým hlasům. Musíme se naučit slyšet hlasy ulice," tvrdí prezidentka, která byla sama v mládí levicovou aktivistkou.

Organizátoři demonstrací však nemíní v protestech polevit. "Dialog je důležitým krokem, ale boj pokračuje," uvedla Mayara Longo Viviani, mluvčí hnutí Passe Livre (v překladu "bezplatné jízdné"), které protesty organizuje. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění pak podle časopisu Epoca 77% Brazilců demonstranty podporuje.

Jenže v rámci nejnovějších, často neorganizovaných střetů zahynulo v posledních dnech i několik lidí. Protesty si vyžádaly již nejméně pět mrtvých. Z toho dvě ženy, které přejelo auto ve městě Cristalina, když se pokoušeli zablokovat silnici pneumatikami. Další obětí je taktéž žena, kterou postihl infarkt, když v její těsné blízkosti explodoval náboj se slzným plynem.

cid2000 ( 27. června 2013 14:27 )

Bohužel se sport překlopil do velkého businessu, kde se točí obrovské peníze.Do vrcholového sportu (né do mládežnického), do platů sportovců a do všeho kolem se dávají vetší a větší peníze.Náklady rostou a rostou.Platy sportovců a jejich manažerů se pohybují v dnešní době v zahraničních klubech ve stovkách miliónů korun a u některých dokonce v miliardách korun.Platy rostou a rostou.Takže pořádat turnaj ve fotbale za 27 miliard US dolarů (540 miliard korun) je dosta drahý špáz aby si pár stovek hráčů multimilionářů začutalo s míčem.A přitom spousty jejich vlastních lidí žije ve slamech v neskutečné bídě a nemají žádné vzdělání a ošetření atd.Spíše tam by měla Brazílie investovat než do pořádání fotbalu.Ten může počkat.Sponzoři, spekulnti, majitelé klubů/hráčů a někteří politici prostě ceny šroubují za sport úmyslně nahoru a nahoru!!To už není ta původní myšlenka sportu proboha, to je klasický vydřidušský business !!!Někde jsem četl definici fotbalu v Brazílii: chudá lůza ze slamů z předměstí má šanci se koukat jak si hraje 11 multimilionářů 90 minut fotbálek (berte to s rezervou).

hackersystem ( 27. června 2013 12:48 )

Jo, to jenom u nas nanejvyse klabosime a kritizujeme na diskuzich. Kdyz take nevyrazime do ulic, nic se nezmeni !!!

Zobrazit celou diskusi