Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman po nepokojích v Duchcově: Chce razantnější postup vůči holým lebkám!

Autor: simao, ČTK, uá - 
23. června 2013
21:22

"Řádění holých lebek - nic na hlavě, nic v hlavě - znamená, že nám ty narůstá ne neofašismus, ale neonacismus," pronesl dnes prezident Zeman v obnovených Hovorech z Lán na otázku, jak vidí víkendové nepokoje v Duchcově, kde se skupina radikálů dostala do střetu s policisty.

V Duchcově na Teplicku to opět vřelo. V květnu zde skupina Romů napadla manželský pár a události se dále stupňují. Na demonstraci dorazili v sobotu radikálové, kteří pod záštitou mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti vyrazili protestovat proti romské kriminalitě. 

Sobotní řádění radikálů v Duchcově

Následný pochod městem však skončil tvrdými střety radikálů s policisty. Ti použili dělobuchy, slzný plyn a nakonec i vodní dělo. Radikálové na ně najížděli s kontejnery, házeli láhve a kameny. Tekla i krev.

Nabuzení radikálové se přitom odklonili z předem ohlášené trasy pochodu a šli rovnou proti těžkooděncům. Chtěli se přes ně dostat k Romům, kteří měli svůj mítink je o pár ulic dál. „Tak vy nás na ně nepustíte,“ křičeli. Pět lidí bylo během nepokojů zraněno, většinou od střepů a kamenů. Desítky jich policisté zadrželi.

Zakázat jejich stranu prý není řešení

V řádění radikálů a jejich střetech s policisty vidí nebezpečí i prezident Zeman. V dnešní otázce při jeho premiérových hovorech z Lán pro Český rozhlas Radiožurnál se nechal slyšet, že řešení nastalé situace není jednoduché. Narůstá nám tu totiž hrozba agresivního neonacismu.

Jaké je podle Zemana řešení? "Zcela určitě ne zakázat tu stranu, což nám ukázala Dělnická strana sociální spravedlnosti," uvedl Zeman s tím, že strana se sice zakáže, ale následně de facto přejmenuje a pod jinou hlavičkou bude fungovat dál, sdružovat ty samé lidi a především ideje.

Zeman: Krajtu v koupelně také chovat nebudete

Zeman přitom upozornil moderátora Radiožurnálu, že nám tu bují neonacismus, nikoli neofašismus. "Je zapotřebí daleko razantnější postup vůči jakýmkoli projevům neonacismu. Ať jsou to demonstrace, nebo tak zvané koncerty, kde se vyřvávají nikoli neonacistická, ale přímo nacistická hesla," uvedl Zeman. "Je potřeba nedat jim pokoj," vyzýval prezident. A neodpustil si bonmot: "Chovat si krajtu v koupelně a čekat si, až vyroste a zadusí vás, není příliš prozíravé."