Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vůdce skupiny Romů z Duchcova vyzývá starostku: Postavte se nenávisti!

Video se připravuje ...
Autor: shp - 
21. června 2013
17:31

Skupina Romů brutálně zbila manželský pár v Duchcově. A právě otec jedné z útočnic zaslal starostce města výzvu, aby se zúčastnila pochodu, který bude zaměřen proti nenávisti vůči Romům. Kolik vášní asi vyvolá?

„Nikam nepůjdu. Vždycky jsem byla ochotná jednat se slušnými lidmi, ale s některými lidmi se jednat nedá,“ reagovala tvrdě na výzvu starostka Duchcova Jitka Bártová, napsal server iDnes.cz.

Romové se tážou starostky

V pozvánce je napsáno, že organizátoři romského shromáždění žádají starostku, aby vysvětlila dění ve městě za poslední tři týdny. Apelují na to, že jde o setkání, které je určeno každému, kdo nesouhlasí s uplatňováním principu kolektivní viny. Od starostky chtějí slyšet, zda zamezí dalším shromážděním, která ve městě podněcují nenávist obyvatel.

Romové se tváří, jako by se nic nestalo

„Ta rodina se k tomu od začátku staví tak, jako že se nic nestalo. Mají absolutně nulovou sebereflexi a tímhle to jen potvrdili. Jako rodič budu vždycky stát za svým dítětem, ale budu také cítit zodpovědnost za to, co udělá,“ okomentovala výzvu pro web to Bártová.

Ultrapravicová akce

Ve stejný den má přitom ve městě shromáždění krajně pravicová strana DSSS. Radikály a Romy tak od sebe bude dělit jen několik metrů. Policie v sobotu v Duchcově kvůli možným střetům nasadí těžkooděnce, psovody i antikonfliktní tým.