Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ve Svratce už si na velkou vodu zvykli. Naopak v Ronově zachraňovali most

Autor: Jiří Čada - 
25. června 2013
21:12

Velkou vodu, kterou po vydatných deštích přinesla říčka Svratka do stejnojmenného městečka na Vysočině, Petra Kovaříková, vnučka významného českého krajináře Rudolfa Hanycha, přijímala v úterý téměř s úsměvem. Naopak v Ronově lidem tolik do smíchu nebylo, museli zachraňovat starodávný most.

Přitom dům její rodiny na tom byl z celé Svratky nejhůře. Běsnící voda jej odřízla zcela od okolní pevniny.

„Jsme už tady na to zvyklí,“ tvrdila s úsměvem paní Petra. „To se tu opakuje s pravidelností, každé dva roky,“ poznamenala.

Dům v překrásné romantické zahradě na okraji městečka Svratky dnes patří uměleckým restaurátorům otci a synovi Františku a Martinovi Kovaříkovým. Kdysi prý na místě stával mlýn.

„Babička nám vždy říkala, že řeka má svou paměť a měla pravdu. Přes veškeré provedené terénní úpravy se pravidelně vrací vždy k našemu domu,“ usmívala se s deštníkem nad hlavou Petra Kovaříková. Křišťálově čistá voda říčky Svratky jí na zahradě ani u prahu domu očividně nevadí.

Hasiči zachraňovali opravovaný kamenný most

Do nerovného boje s velkou vodou o jeden z nejstarších kamenných mostů Česka se v úterý před polednem pustili v Ronově na Havlíčkobrodsku hasičští záchranáři. Hrozilo, že právě rekonstruovaný most pocházející patrně ze 16. století strhne velká voda Sázavy.

Video  Hasiči zachraňovali opravovaný kamenný most v Ronově  - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

Most před dvěma roky značně poškodily povodně. Od loňského roku byl v havarijním stavu, když po něm přejel traktor s těžkým bagrem na návěsu a část mostního pilíře provalil. Opravy pak zbrzdily nečekané neshody mezi vedením Přibyslavi, pod kterou Ronov patří a památkáři. Každý měl jiný názor na opravu této památky.

Teď jeden z oblouků vzácné historické památky dělníci opět vyzdívají kámen po kameni starou metodou.

„Museli jsme z preventivních důvodů uvolnit výdřevu kamenného oblouku, aby nově vyzdívaný oblouk se nezřítil při velké vodě do řeky,“ informoval Blesk starosta Přibyslavi Jan Štefáček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi