Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Primátorem Prahy bude hánácké klóček: TOP 09 vybrala Hudečka v hospodě, ČSSD souhlasí

Autor: simao, ska - 
18. června 2013
10:35

A je to venku! Zdlouhavá rošáda okolo uvolněného primátorského křesla je u konce. TOP 09 včera večer konečně oznámila kandidáta na nového šéfa hlavního města. Jméno Tomáš Hudeček (34) rozhodně nikoho nepřekvapilo!

„Odmítám, že bych se měl stát novým pražským primátorem,“ tvrdil ještě před třemi týdny redaktorce Blesku Hudeček, který byl po rozpadu koalice TOP 09 a ODS pověřen vedením města.

Ale jak se zdá, v čele Prahy se mu velmi zalíbilo. Navzdory krizovému stavu, ve kterém se metropole ocitla kvůli velké vodě. „Byla to pro mě výzva a já byl překvapen, jak jsme to zvládli. Proto jsem nyní připraven kandidaturu přijmout,“ vysvětlil mladý politik své rozhodnutí s tím, že územního rozhodování se nevzdá, ale oblast financí přenechá předsedovi zastupitelského klubu TOP 09 Jiřímu Vávrovi.

ČSSD Hudečka podpoří, zůstane však v opozici

Právě jeho podpora a také podpora předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga zřejmě rozhodla. Jenže Hudeček potřeboval i hlasy sociální demokracie.

Novou podobu vedení Prahy pak TOP 09 a ČSSD domluvily dnes. ČSSD bude tolerovat menšinovou radu Topky s primátorem Hudečkem v čele. Ve čtvrtek bude na jednání zastupitelstva zvolen Hudeček novým primátorem a zároveň budou dovoleni členové napříště jednobarevné rady.

Obě strany po dnešním jednání zdůraznily, že spolu neuzavřely koalici. ČSSD tvrdí, že nadále zůstává opoziční stranou.

Hudečkovi vyčítají, že...

Pracuje s rozvahou: Protipovodňové zábrany nechal stavět, až když byli někde hasiči po kolena ve vodě

Pracuje rázně: Povodňové prázdniny nařídil v neděli večer, v pondělí neměla řada rodičů kam dát své děti. Zavřeny byly i školy na kopcích, velkou vodou nezasažené..

Šetří výdaje dopravního podniku: Chce zdražovat jízdné

V Praze jako doma: Mnohé prý štve svým moravským přízvukem a tím, že nezná Prahu

Je mladý: Mnozí politici a odborníci mu vyčítají nezkušenost

Hudeček primátorem, tihle ostrouhali

Jiří Vávra (53) - bývalý novinář, předseda zastupitelského klubu TOP 09 a předseda finančního výboru

Václav Novotný (53) – radní pro kulturu, 18 let vedl Pražskou informační službu

Zdeněk Tůma (52) – zastupitel, bývalý ředitel České národní banky

Martin Dlouhý (43) – docent na Vysoké škole ekonomické, předseda výboru pro zdravotnictví, sociální a bytovou politiku

topyr ( 19. června 2013 19:01 )

Jasně, je to tak jak píšete.

naidka ( 19. června 2013 09:39 )

topyr: kdybyste přečetl diskuzi až do konce, tam píšu, že nesouhlasím, aby se Hudeček stal primátorem Prahy. Tím by měl být rodilý Pražák s pražskými předky. To, že jsem zmínila "naplaveninu" byla reakce na některé příspěvky v duchu " my jsme Pražáci, kdo je víc?"

topyr ( 19. června 2013 07:43 )

2 naidka: To jsem rád, že jsme na stejné vlně. Jinak ovšem srovnáváte nesrovnatelné. Přece poměr naplaveniny z Prahy v Brně a poměr naplaveniny z Brna v Praze je naprosto nesrovnatelný. Ale jak říkám, to mi vůbec nevadí. Kdyby se nějaký Moravan znovu stal prezidentem republiky, je to v pohode, vždyť je to republika Moravanů stejně jako Čechů a Slezanů - a konec konců i Masaryk byl Moravák, že. Mě se jen nelíbí, když se chce naplavenina stát primátorem města, kde nemá pohřbeného jediného předka, a to je mi jedno, zda Moravák nebo Plzeňák. 2 itartas: Já bych to tedy za mazaný tah nepovažoval. Volit mladého člověka a volit mladého blbce je totiž taky sakra rozdíl. To už bych tam raději viděl toho mladýho Stropnickýho, jako že ho nemohu ani cítit. Ale co teď provádí na Žižkově s těma hernama, tak to, pane, klobouk dolů.

itartas ( 19. června 2013 06:23 )

To je úplně jedno Pražák nebo Moravák, ale spíš by mne zajímalo, co tím kníže zamýšlí, to nemůže být jenom tak. Karel by na takový lukrativní post nešoupl jen tak ledaskoho. Já osobně to vnímám jako poselství mladým lidem, aby ho volili, mazaný tah!

naidka ( 18. června 2013 17:51 )

japos

Zobrazit celou diskusi