Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Karel Schwarzenberg u výslechu: Promluvil o "vydírání" koalice

Autor: ČTK, mokk - 
16. června 2013
15:15

Čtvrteční razie na vládu se dotkla i ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který byl vyslýchán policií. Výslech se měl údájně týkat rebelů Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra a jejich vydírání koalice.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl policií vyslechnut v souvislosti se svým prohlášením, že "rebelové" ODS vydírali koalici kvůli sporům o vládní daňový balíček. Řekl to v nedělním diskuzním pořadu České televize. Takzvaní rebelové Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr podle policie figurují v úplatkářské aféře, do níž má být zapojena i blízká spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová.

 "Já už jsem byl vyslechnut v té souvislosti," řekl mv něděli v pořadu České televize Schwarzenberg. Policii prý řekl, že jsou jeho tehdejší slova pravdivá. "Je to ovšem v rámci politiky. Že to není přímo trestný čin, ale je to tedy chování bohužel ne právě krásné stránky politiky," uvedl Schwarzenberg.

Trojice poslanců složila loni v listopadu mandáty kvůli sporu a daňový balíček Nečasovy vlády. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, poté vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Schwarzenberg v prosincovém rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že vládní koalice musela trojici rebelů za složení mandátu slíbit "trafiky" ve státních firmách, a vyjednávání s těmito poslanci označil za "prachsprosté vydírání".


    

zidopoti ( 17. června 2013 13:06 )

"A heleďme se koukejme se kolik se vás sešlo,Bohabojných a poctivých". " Prosím Vás paninko Vy máte pouze ohlásit bez přípravy jsou to raubíři a zloději".Tak já to vezmu ještě ráz i s tím příchodem. Bohdalová - Dvořak

matlafous ( 17. června 2013 10:52 )

tak se ženskejma je od přírody život fajn jenže nikdy NIKDY nevíš a musíš se mít celej život na pozoru, udělá z tebe pitomce ani nevíš

aronak ( 17. června 2013 10:03 )

Jednou prohlásil, že usíná, jen když ho projednávané téma nezajímá. Při projevu Nečase ve sněmovně, který poprvé vysvětloval aféru a tvrdil, že neodstoupí, Schwarzenberg prospal celou dobu. Tak je pravděpodobné, že i při výslechu na policii celý výslech prospal. Proč by ho to mělo zajímat, vždyť se o nic nejedná - podle nich. Ale stále ještě největší kauzy ještě nejsou ani otevřené, natož aby se řešily.

enriko ( 17. června 2013 08:54 )

No a co? Děje se ve vyspělé Evropě i v USA. Běžná věc. Podívejte se někdy na "Jistě pane ministře" nebo "Jistě pane premiére".

enriko ( 17. června 2013 08:50 )

A co chceš zametat? Vždyť se vpodstatě nic neděje.

Zobrazit celou diskusi