Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dahlgrenův právník zpochybnil veškeré důkazy: Vrah ale zatím zůstává ve vazbě

Autor: ČTK, ljš - 
6. června 2013
17:27

Přestože čeští kriminalisté tvrdí, že mají pro Dahlgrenovo obvinění dostatek jasných důkazů, jeho právník je naprosto opačného názoru. Zpracoval podrobnou analýzu vyšetřovacího spisu, kde důkazy zcela zpochybňuje. Podle něj se vše zakládá na domněnkách. Svého klienta se mu však z vězení zatím dostat nepodařilo. Jednání o kauci bylo odročeno.

Americký soud dnes odročil jednání o propuštění Kevina Dahlgrena na kauci.  Další termín jednání v případu muže podezřelého ze čtyřnásobné vraždy v Brně není znám.

Soud nijak nezdůvodnil odročení případu. "Jeli jsme k soudu, ale byl odročen a důvody nám sděleny nebyly," řekl český konzul ve Washingtonu František Vintr. O odklad jednání mohla požádat prokuratura či Dahlgrenův obhájce Theodore Simon, který chtěl o kauci pro Dahlgrena požádat. Simonovou specializací jsou právě kauzy Američanů, kteří se v cizině dostali do rozporu se zákonem.

Právě tento renomovaný právník, který hájil napříkladu Amandu Knox obviněnou z vraždy své spolubydlící v Itálii, sepsal podle České televize pátnáctistránkový dokument, ve kterém chtěl zcela rozdupat důkazy českých kriminalistů. Podle něj je spis zcela založený na nepodložených domněnkách a Dahlgrenova vazba je proto protiprávní. Žádá také, aby Spojené státy přestaly poskytovat české policii jakékoli další důkazy.

Češi: Máme dost důkazů

Čeští kriminalisté vyšetřující případ vyvražděné rodiny v brněnských Ivanovicích tvrdí, že všechny důkazy směřují proti Dahlgrenovi. Česká policie získala od FBI věci, které měl u sebe Dahlgren, když byl koncem května při útěku z ČR a po letu z Vídně do USA zadržen na letišti ve Washingtonu. Specialisté nyní zjišťují, zda na nich nejsou biologické stopy zavražděných.

Na internetu vznikla petice směřovaná k americkému ministerstvu spravedlnosti, která požaduje Dahlgrenovo vydání do ČR. "Vydejte prosím svého občana do České republiky, aby mohl stanout před soudem za vraždu," píše se v textu žádosti, kterou podepsalo již více než 1200 lidí, mezi nimi i řada Američanů.

blanka19 ( 7. června 2013 17:10 )

„Wayne a Sandy nám zavolali v ten čtvrtek ráno, ještě než nastoupil do letadla..." o Kotrla hodině ve čtvrtek ráno jim zavolali? před odletem? před odletem to bylo kolem 100 hod. našeho času a Californii to bylo akorát něco po půlnoci ... Možná se sousedé spletli v čase nebo neznají hodiny. To nebylo ráno, to bylo v noci. A pokud jim opravdu volali ráno, tak to už Kevin přistával ve Washingtonu na letišti Že by si to fakt nepamäteli nebo také zamlžují?

blanka19 ( 7. června 2013 16:57 )

"Ale byli jsme rádi, že to zvládl a byl zatčený ve Washingtonu. Aspoň to zvládl na americké území,“ říkají sousedé. " mám dojem z této věty jako kdyby řekli Hurááá, zvládli jsme to, povedlo e nám to... Tak hodný a nežný kluk to byl.

blanka19 ( 7. června 2013 16:35 )

taky mneli dost času zakoupit mu letenku pres internet na nejbližší let. a už jenom čekali... to byly ty hlasy, které slyšel, ale po činu... I to znetvoření obličeje jednotlivých tel, mohlo být navigovala rodiči ... aby se ztížila práce vyšetřovatelům a on aby získali časový náskok na utek. Odkud to ten mladík mohl vědět, tomu jsem nerozuměla. Ale otec, jak pracovník pojišťovny se v praxi setkává s takámito případy častěji než běžný člověk

blanka19 ( 7. června 2013 16:20 )

nekdo tu říkal, že jeho otec pracuje v pojišťovne, takže to zná

blanka19 ( 7. června 2013 16:17 )

otec pracuje v pojišťovne, takže to zná

Zobrazit celou diskusi