Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Dana (36) má nádor u mozku: Dcera ví, že už se z nemocnice vrátit nemusím

Autor: psch - 
24. května 2013
10:01

Když má někdo rodinu, zvládá se rakovina lépe, než když je sám. Daně Krčálové (36) ji zjistili, když čekala svojí nyní čtyřletou dceru Karolínku. Zpráva jí i její rodině změnila život. Přestala chodit do práce, přestala se věnovat oblíbeným aktivitám. Negativně to ovlivňuje i děti. „Kristýna ví, že už se z nemocnice vrátit nemusím,“ říká Dana.

Dana trpí rakovinou kostí, u níž je typický nádor na páteři. Ona má ale takovou smůlu, že jí nádor vyrůstá na lebce u mozku. Pomalu se zvětšuje a začíná vážně ohrožovat životní funkce.

Životy celé rodiny, i toho nenarozeného, se tehdy změnily lusknutím prstu. Rakovinu lékaři Daně diagnostikovali v roce 2008, když čekala nyní čtyřletou Karolínku. Přestala chodit do práce, stal se z ní invalidní důchodce. Rodina přežívá z peněz, které nosí domů manžel Martin jen tak tak.

Tahanice s pojišťovnou

Dana už podstoupila řadu vyšetření, druhou fázi léčby ale zatím vyřešenou nemá. „Táhne se to s VZP už od ledna. Po pěti měsících nevím nic,“ říká zdrcená Dana. Pojišťovna stále žádá další vyšetření, a jestli zaplatí ozařování v pražském protonovém centru, zatím neví.

Operace, hned

„Teď podstoupím operaci, a pokud se to povede a všechno půjde tak, jak má, tak nejpozději do těch třech měsíců bych měla podstoupit ozařování. Mám zhruba 36 frakcí, to bude trvat další dva měsíce. Tak doufám, že do konce roku by mohla být léčba ukončena,“ řekla Dana.

Dcery to prožívají s ní

Danu všechno bolí. Nádor ovlivňuje její životné funkce. Špatně se jí chodí, bolí ji celé tělo, motá s ejí hlava a na jedno ucho neslyší. Špatně mluví, protože má ochrnutou hlasivku.

Tohle všechno samozřejmě registrují její dcery. Čtyřletá Karolínka vnímá, že je mamince těžko, naštěstí to ale ještě nechápe. „S tou starší už je to horší. Kristýna (10) to prožívá hodně se mnou. Ví, že to je někde u mozku, ví, že už se nemusím vrátit z nemocnice,“ přiznává smutným hlasem paní Dana.

Bez pojišťovny to nezvládne

Operace je velmi náročná a rozhodně to není poslední proces. Následovat by mělo ozařování, nikoliv ale fotonové, nýbrž protonové. A právě s tím je největší problém. Léčba je velice drahá a tak paní Daně nezbude, než tajně doufat, že to pojišťovna zaplatí.

Protonové centrum nabízí možnost vlastního financování, na to ale paní Dana rozhodně nemá. „Jelikož jsem invalidní důchodce, tak mně půjčku žádná banka nedá. Nedopustím, abychom měli nějaké dluhy na několik let dopředu, kór kdyby léčba nebyla úspěšná, tak tu nenechám manžela a dvě děti s dluhy,“ připouští rizikovost paní Dana.

Do práce hned, jak to zdraví dovolí

Pokud vše dobře dopadne a zdraví jí to dovolí, ráda by se vrátila do starých kolejí. „Ráda bych se vrátila do práce. Nejsem typ, který by byl rád doma, takže pokud mi to zdraví dovolí, ráda bych se vrátila,“ řekla paní Krčálová s tím, že by to bylo potřeba.

LilyLyli099 ( 18. srpna 2018 23:01 )

apostol-7 Dobrý den, vím, je to už 5 let, ale i tak mě váš komentář zaujal. Vy mluvíte o tom, že léčba proti rakovině existuje, jestli jsem to správně pochopila. Na konci svého příspěvku píšete že bohužel nemáte žádný kontakt, aby se dotyčná dozvěděla víc. Jestliže vás mohu požádat, napište mi více o vašem příspěvku. S pozdravem a doufáním v odpověď, jedna z dcer.

apostol-7 ( 27. května 2013 23:27 )

Naše zdravotnictví potřebuje konkurenci, která je efektivnější a levnější. EXISTUJE, ale mnozí ji pohrdavě odmítají a raději dál ze sebe dělají "pokusného králíka" a oběť zdravotnického systému. CO bybylo lepšího, kdyby tahle paní zažilla to, co se stalo před 6 lety malému Dominikovi?? Čeští odborníci si netrofali ho operovat a poslali ho ke "slavným" vídeňským kolegům. Zbytečně, chlapcův dědeček se spolehl na jejich konkurenta. Žádná operace se nekonala a věhlasní odborníci přišli o své zásluhy na záchraně chlapce. Pak si ještě dovolili tvrdit, že to vlastně nádor nebyl - dokud ho měli ve své moci, nádor to prokazatelně byl, ale jakmile byl chlapec uzdraven bez jejich zásluhy, popírali ho. najednou to byla "vorzená anomálie, se kterou se dá žít". No jo, s takovuhle "anomálií", že zmizí velký nádor na špatně přístupném místě v hlavě, se opravdu žít dá!! A tu zkušenost by měla získat i tahle paní. jen nemám žádný kontakt, aby se dověděla víc.

mememumu ( 26. května 2013 18:56 )

No vy dva se vemte za ruce a běžte si někam pořídit slušné vychování, které vám zoufale chybí.

mememumu ( 26. května 2013 18:55 )

"jasný je fakt, že VZP tuhle léčbu hradit nechce a raději si staví honosné paláce." = naprostá lež. VZP tuto léčbu hradí a žádné paláce si už hodně let nestaví. "To, že si někdo celej život platí zdravotní pojištění a pojišťovna pak řekne "zachránila by vás leda operace, ale ta je drahá, tak tady máte paralen"" = další lež. Vy máte tu drzost mluvit o nemravnosti a asám se chováte jako ten nejposlednější prolhaný hajzlík?

mememumu ( 26. května 2013 18:52 )

Že jste se setkala s rakovinou, je mi líto. Ale to vám nedává právo si vymýšlet nesmysly, jako například "zprovoznit centrum pro léčbu rakoviny, které tu je, ale nevyužívá se jen kvůli hamižnosti pojišťoven".

Zobrazit celou diskusi