Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Reportérka Primy Zuzana: Řekli mi, že jsem těhotná, ale zároveň, že mám rakovinu

Moderátorce Primy Zuzane Glacové v pátém měsíci těhotenství oznámili hrozbu rakoviny děložního čípku
Moderátorce Primy Zuzane Glacové v pátém měsíci těhotenství oznámili hrozbu rakoviny děložního čípku  (Autor: Prima FTV)
Autor: psch - 
23. května 2013
09:39

Před pěti měsíci se reportérka Primy Zuzana Glacová dozvěděla, že je těhotná. Radostnou zprávu ale vystřídal šok. Lékaři ji zároveň řekli, že má rakovinu děložního čípku. V září má porodit svoje první miminko.

Rakovina děložního čípku je nejčastější nádor, který se může v těhotenství vyskytnout. Frekvence je jedna ku čtyřem tisícům, což v České republice představuje zhruba 30 nádorů za rok. Zuzana byla právě mezi těmi třiceti.

Zuzana Glacová se před měsíci dozvěděla nejen, že čeká dítě, ale i to, že má rakovinu děložního čípku. Na podrobnější vyšetření čekala dva týdny, na výsledky další dva. Byl to asi nejdelší měsíc v jejím životě.

Nejdelší měsíc v životě

Teprve až výsledky přišly, mohla si trochu oddechnout. Lékař upravil diagnózu na těžkou dysplazii. Tedy poslední předrakovinové stádium. V těhotenství se vůbec neléčí.

I tak ale byla Zuzana nervózní. A to z nedostatku informací. Při vysokém počtu pacientek lékaři nemají čas na složité vysvětlování. A tak začala hledat na internetu.

Čeká na porod

Vývoj dysplazie může trvat roky. V tom období musí žena chodit pravidelně na kontroly, žena se spíš sleduje.

Zuzana teď čeká, jestli se neobjeví zhoubný nádor a jestli v září bude moct plánovaně porodit. Léčbu zahájí až po šestinedělí. „Je potřeba zachovat chladnou hlavu,“ radí všem ostatním ženám, které se ocitly v podobné situaci.

Trpíte rakovinou a protonová terapie by vám zachránila život? Napište nám na e-mail tip@blesk.cz!