Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dianu (14) zachránily protony: Kdyby čekala na pojišťovnu, rakovina ji mohla zabít

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: psch - 
16. května 2013
05:30

Když přišla zpráva s Dianinou diagnózou, celá rodina na dva měsíce vypadla ze života. Začala série vyšetření, následovala operace a léčba chemoterapií. Po osmi měsících se zjistilo, že dívka obyčejnou fotonovou léčbu podstoupit nemůže. Jenže protonovou jí její pojišťovna nezaplatila. Nakonec naštěstí pomohlo pražské centrum, napsalo středeční Právo.

Diagnóza o zdravotním stavu Diany (14) přišla loni v říjnu. Zjistili jí nádor v mezihrudí. Od té doby dívka postoupila úspěšnou operaci a chemoterapii. Aby ale úspěšně dokončila léčbu, na řadu přišlo ozařování.

Běžná fotonová terapie by jí spálila plíce a poškodila srdce, proto musela zvolit léčbu protony. Doteď se ale pojišťovna ministerstva vnitra nevyjádřila, jestli léčbu zaplatí. Proto veškeré náklady uhradilo protonové centrum v Praze, kde se dívka léčila.

Dražší, levnější?

Náklady na léčbu v pražském centru dosáhly částky někde kolem čtyř set tisíc. Což je zhruba o 100 tisíc levnější než v Mnichově. A právě německé centrum upřednostňuje VZP, která tvrdí, že je mnohem levnější než to pražské. Centrum naopak namítá, že se pojišťovna na cenu nikdy nedotázala.

Bude žít

Diana v pondělí podstoupila poslední ze série 14 frakcí protonového ozařování. S největší pravděpodobností boj se zákeřnou nemocí vyhrála. Kdyby ale čekala, až se pojišťovna vyjádří, možná by bylo pozdě.

„Vlasy vem čert“

„Na začátku, kdy jsem se o rakovině dozvěděla, jsem se bála o vlasy a tak, ale po první chemoterapii jsem si říkala, jen ať mi klidně vypadají, jen ať se mi udělá líp. Bylo mi tak zle, že jsem se nemohla ani zvednout, o únavě, jídlu a zvracení ani nemluvím,“ řekla Právu Diana s tím, že další chemoterapii by kvůli tahanicím s pojišťovnou už nevydržela.

ppadys13 ( 16. května 2013 09:03 )

to nemyslíš vážně,krávo pitomá

dune ( 16. května 2013 08:38 )

 Muselo to byt strasne pro Dianu a jeji rodice. Ty prasata z pojistoven a ministerstev maji domy za miliony, platy vyssi nez prezident, ale na lecbu deti nejsou penize, hnus hnus. Slyseli nekdy o Hypokratove prisaze? Coz plati i o doktorech.

reggina ( 16. května 2013 07:54 )

Diana se mela hodne modlit, a byla by zdrava! (Podle Kalouska, ktery radej nacpe cirkvim, nez do zdravotnictvi a vzdelani)

reggina ( 16. května 2013 07:49 )

Nejsou penize na lecbu deti? Ale otravene metanolem lecili hned, pritom ti idioti za to muzou sami.

jonn ( 16. května 2013 07:46 )

Ta VZP to jsou taky pěkni šmejdi . Měla by se podepisovat petice za zrušení VZP !

Zobrazit celou diskusi