Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Nová léčba rakoviny: Pojišťovny ji nechtějí hradit, prý je příliš drahá

Specialista na protonovou léčbu doktor Jiří Kubeš na chatu v redakci Blesk.cz
Specialista na protonovou léčbu doktor Jiří Kubeš na chatu v redakci Blesk.cz  (Autor: Blesk - Pavel Hofman)
Autor: psch - 
13. května 2013
19:01

Rakovinu zatím nelze zcela vždy stoprocentně vyléčit, existuje ale lepší způsob léčby. Protonová terapie je šetrnější než klasické ozařování, ale české pojišťovny ji nechtějí platit, případně pacienty posílají do zahraničí. Hostem chatu v redakci Blesk.cz byl hlavní lékař Protonového centra na Bulovce Jiří Kubeš, který zodpověděl několik důležitých dotazů.

Ohledně šetrnější léčby rakoviny – protonové terapii – je v Česku stále mnoho otazníků. Nejzávažnějším a jako problémem se jevícím je ten, který se pohybuje okolo proplácení léčby pojišťovnami.

Ty se staví do jasně pasivní pozice, kdy pacientům léčbu v Protonovém centru v Praze hradit nechtějí a posílají je raději do Německa. Prý kvůli ceně. Podle doktora Jiřího Kubeše ale nikdo cenu v centru zatím nezjišťoval, proto nechápe, jak si pojišťovny mohou být výhodnějším řešením v podobě zahraničí jisté.

VZP: Mnichov je levnější

„VZP se domluvila s Rinecker Proton Therapy Center v Mnichově, že všem svým klientům, kterým může podle odborníků pomoci právě jen protonová léčba, bude VZP hradit péči v Mnichově. Léčbu tam pořídí i přes ubytování dvakrát levněji, než v Protonovém centru v Praze,“ řekl Blesk.cz mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Léčba je šetrnější i levnější

Možná ale nastal čas, kdy by se tomuto tématu mělo věnovat více pozornosti. Nejen, že je léčba v dlouhodobém hledisku levnější než ta klasická, je i šetrnější. „Daleko méně ozáří řadu důležitých orgánů. Díky tomu také může k ozařování použít vyšší dávku, což dává v řadě případů větší šanci na úspěch,“ uvedl Kubeš.

Je vhodná i pro děti

Terapie je vhodná pro pacienty, kteří mají nádory mozku, čichových dutin, či v oblasti míchy. „Jistě i některé dětské nádory, u kterých je nutné ozařování. Dále všude tam, kde se předpokládá vysoká šance na vyléčení. V USA tvoří 67 % klientů protonových center pánové s nádory prostaty,“ dodává specialista. Vhodná je prý i pro děti.

Pacienti si ji můžou zaplatit sami

Největší problém je, zdá se, u pojišťoven, které léčbu v Praze hradit nechtějí a onkologové proto pacienty do pražského centra, které zeje prázdnotou, nedoporučují. Problém pak zaniká tehdy, pokud se pacient rozhodne léčbu hradit z vlastní kapsy.

Do boje za nový způsob léčby vytáhli samotní pacienti. Už 135 tisíc lidí podepsalo petici, v které požadují, aby protonovou terapii hradily pojišťovny.

Trpíte rakovinou a protonová terapie by vám zachránila život? Napište nám na e-mail tip@blesk.cz!

karel69 ( 13. května 2013 23:09 )

Hezký promočlánek.Další obří tunel na daňového poplatníka o to horší, že si nechutně a nestoudně bere za rukojmí české pacienty.Smlouva o smlouvě budoucí podepsaná konkurzním zprávcem během jednoho týdne, kdy tuto pravomoc měl hovoří o charakteru zúčastněných. Větší hyenismus snad není. Stydtě se, špinavci, takhle parazitovat na zdravotnictví!

jirka2 ( 13. května 2013 21:10 )

Z povinného zdravotního pojištění byste takovou léčbu nezaplatila ani náhodou.

doktorka6 ( 13. května 2013 21:00 )

Můžete být v klidu, na to nebudou peníze...Ministr už dnes přiznává, že do rozpočtu zdravotnictví chybí 1,6 miliardy Kč a ekonomové KB vypočetli, že za pouhé dva roky bude chybět částka 10x větší. Tak že 16 miliard...chápete co to znamená? Že nebudou finance ani na to, co máme k dispozici nyní!! Krásná je věta, pacienti si mohou léčbu zaplatit sami, jak šlechetné od našeho státu, který z nás žďímá tolik let povinné zdravotní pojištění!!

jirka2 ( 13. května 2013 20:28 )

Protonová terapie je šetrnější než klasické ozařování, ale také cca pětkrát dražší. Takže ozáříme jednoho a další čtyři necháme umřít.

jirka2 ( 13. května 2013 20:26 )

Promo článek, který s objektivitou nemá nic společného. Když to nejde jinak, tak to chce protonové centrum tlačit přes pacienty. Kdyby byly levnější než Mnichov, tak by toho ZVP určitě využila.

Zobrazit celou diskusi