Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman a klenoty podruhé: Úsměv a pevný krok! Vrávorání bylo pryč

Při otevření korunovačních klenotů bojoval Zeman s virózou (vlevo), při jejich zamykání již působil zdravě a svěže (vpravo)
Při otevření korunovačních klenotů bojoval Zeman s virózou (vlevo), při jejich zamykání již působil zdravě a svěže (vpravo)  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: simao - 
20. května 2013
18:50

VIDEO: Napodruhé už to vyšlo. Prezident Miloš Zeman se s uzamčením korunovačních klenotů na Pražském hradě popasoval o poznání lépe, než s jejich odemčením. Virózu již vyléčil, problémy, nad kterými se podivovali i ve světě, se tentokrát neopakovaly. Takhle nějak to zkrátka mělo vypadat.

Miloš Zeman se dnes v podvečer účastnil uložení korunovačních klenotů do Korunní komory chrámu svatého Víta. A všichni byli zvědaví, zda ceremoniál v chladné Svatováclavské kapli ustojí.

Napoprvé se to totiž málem nepovedlo. 9. května totiž Zeman, jeden ze sedmi klíčníků, potřebných k otevření komory s klenoty, měl co dělat, aby se udržel na nohou.

Podle oficiálního vyjádření Hradu tehdy bojoval s virózou. Sám Zeman se nechal slyšet, že ještě den poté měl 39,2 stupně, nikoli promile. Spekulovalo se však, že prezidenta zmohl démon alkohol a předchozí návštěva ruské ambasády.

Video  9. května: Zeman a klenoty poprvé. Tady to příliš nevyšlo  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Tentokrát se Zeman vydal na ceremonii ze Žofína, kde se snažil na fóru vysvětlit, jak Česko vyvést z krize. Prý je třeba především investovat, ale také zavést euro.

Zeman byl již na Žofíně v dobrém rozmaru. A nepochybně střízlivý. Pevným krokem a s přísným výrazem, ale i s občasným potutelným úsměvem na tváři pak zvládl svou povinnost na Hradě bez zaváhání. Kaplí procházel podstatně rychleji, vrávorání, nejisté opírání, pocení, to vše bylo minulostí.

Jen ten klíč Zemana trošku při zamykání klenotů pozlobil a drhnul, premiér Nečas to zvládl o poznání rychleji. Přesto bylo nad slunce jasné - s virózou Zeman dokonale zatočil.

Video  20. května: Zeman a klenoty podruhé. Prezident si vedl o poznání lépe. S virózou zatočil  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Uložení klenotů do jejich úkrytu přitom přišlo poté, co jejich výstavu vidělo na Hradě za deset dnů více než 31 tisíc lidí. Symboly české státnosti nyní budou uloženy v bezpečí do té doby, než se zástupci státu a církve opět rozhodnou pro jejich výjimečné vystavení. K otevírání i zamykání se přitom budou muset sejít opět prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor.

kathynka ( 21. května 2013 09:40 )

Proč pořád brugala tak hloupě napadáš?

kathynka ( 21. května 2013 09:35 )

naprostý souhlas

kathynka ( 21. května 2013 09:31 )

Přesně tak

kathynka ( 21. května 2013 09:29 )

Ale, Tondo, média budou na každé jeho akci, my národ přeci musíme vědět vše co náš prezident podniká, a kdo jiný by nám to sdělil? Kdyby se choval distingovaně, tak média budou psát samá pozitiva...

kathynka ( 21. května 2013 09:09 )

Zobrazit celou diskusi