Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Bývalý šéf protikorupční policie Martinec: Kázeňské řízení kvůli Bradáčové!

Bývalý šéf Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec a vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Bývalý šéf Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec a vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
16. května 2013
20:51

Policejní prezident Červíček dnes promluvil ke kauze mezi Tomášem Martincem, bývalým šéfem protikorupční policie, a Lenkou Bradáčovou, vrchní státní zástupkyni, která pojala podezření, že na ní protikorupční policie chystá kompromitující kauzu. Podle Červíčka postupoval Martinec nestandardně, a tak se chystá kázeňské řízení.

Nestandardní postup Martince spočívá podle policejního šéfa Červíčka v tom, že zveřejnil informace z trestního spisu. Martincův případ tak předal ředitel policie ke kázeňskému řízení.

Martinec se prý s Bradáčovou osobně v březnu sešel a řekl jí, že o týden později bude zahájeno stíhání jejího manžela Tomáše Hájka. Bradáčová pak pojala podezření, že do téhle kauzy bude zatažena i ona, i když s manželem již tři roky nežije.

Bradáčová také dala podnět k prošetření práce protikorupční policie, a tak provedlo policejní prezidium v minulých týdnech kontrolu, která se zaměřila právě na schůzku Bradáčové s Martincem.

Červíček došel k závěru, že Martinec na setkání nejednal správně, ale nespáchal trestný čin. Možná se dopustil kázeňského přestupku, kvůli tomu bude zahájeno řízení. Post šéfa protikorupční policie definitivn opustil ve středu poté, co již v půlce dubna oznámil rezignaci.

Červíčkova prověrka se přitom zaměřila i na to, kdo podrobnější informace o případu sdělil médiím. Zjistit se to ale nepodařilo. Bradáčová si však také stěžovala na celkovou práci protikorupční policie, která prý řadu kauz zpracovávala bez dozoru státního zastupitelství - údajně třeba případy, týkají se solárních elektráren.

Podle náměstka protikorupční policie Václava Kučery se práce tohoto útvaru nyní změní. Měla by se zpřesnit spolupráce s dozorujícím státním zástupcem a v příapdě finančních trestných činů i s ministerstvem financí. Martincova nástupce prezidium hledá v poptávkovém řízení. Uchazeči se mohou hlásit do 20. května, nový ředitel by měl nastoupit v polovině června.

elza11 ( 17. května 2013 08:53 )

Paní Bradáčové se nelíbí, že nadřízení nemají o všem přehled. Byla to právě ona, která si uděla jméno na nestandartních postupech v kauze Rath. Nehlásila nadřízeným skutečnosti. Byla za to oslavována a povýšila. Možná je to jinak. Bradáčová i Kubice a spol. /politici ODS, TOP/ jsou si vědomi, že stejnými postupy by mohl zlikvidovat i je. Na opoziční poslance je to dobré, ale teď je potřeba zabránit, aby stejné praktiky neodrovnali i je. Navíc, na základě stejného jednání, jaké tolerují u sebe, likvidují nepohodlné policisty. Nemělo by trestní stíhání Ratha být zastaveno a Bradáčová a spol odvolán v duchu stejné logiky, kterou prosazují? Dozvíme se podrobnosti o nestandartním utajování případů a porušování vnitřních předpisů?

luder ( 17. května 2013 02:28 )

Tak Bradáčovou si musí holt prozatím hýčkat, než bude uzavřena kauza Rath. Martinec Nemartinec.

Zobrazit celou diskusi