Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kuřáci si v restauracích nezapálí od příštího roku: Souhlasíte s tím?

Zákař kouření v českých restauracích byl měl vejít v platnost na začátku příštího roku
Zákař kouření v českých restauracích byl měl vejít v platnost na začátku příštího roku  (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp, ČTK - 
23. dubna 2013
15:40

Přijdete do restaurace a přes dým pomalu ani nevidíte na bar. Vrátíte se z ní domů a oblečení vám ještě dva dny páchne kouřem. To je zatím běžný obraz českých hospod a restaurací, který by se měl s příchodem příštího roku změnit. Prohlásil to dnes legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Zákon podle něj také zakáže prodej tabáku i alkoholu v automatech, kde by se k nim dostaly děti. Za prodej alkoholu či cigaret dětem bude sankce dva miliony korun, za prodej mládeži milion. „Návrh zákona jsme poslali do vnějšího připomínkového řízení, do vlády jej pošleme v červnu, platit by mohl od 1. ledna 2014,“ uvedl náměstek k normě, která má posílit ochranu nekuřáckého prostředí a dětí a mladistvých před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek.

Žádné vodní dýmky ani elektronické cigarety

Kouření v restauracích má být zakázáno od ledna 2014, vedle běžných cigaret se vztahuje i na elektronické cigarety a vodní dýmky s tabákovou náplní. Kouřit by se mohlo jen na otevřených předzahrádkách. Vedle zvýšení sankcí počítá norma například s tím, že v restauracích bude v nabídce vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj stejného objemu jako nejlevnější alkoholický nápoj. Sankce bude hrozit provozovatelům, pokud by se v jejich restauraci zdržovala opilá mládež.

Cigarety kouří třetina obyvatel

Kouří třetina dospělých Češek a Čechů, kouřit zkusila polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých. Pravidelnými kuřáky je 18 procent patnáctiletých. Rizikově pije alkohol 22 procent dospělých mužů a sedm procent žen. Pravidelně ho pije 60 procent mladistvých. Problémově užívá drogy 40 200 lidí, zkušenost s konopím má 40,3 procenta studentů.

jahodarka ( 2. července 2013 21:42 )

Demolition Man....

pilif.99 ( 29. dubna 2013 14:09 )

Srovnávat letadlo s retaurací je hloupé. Proč by mi měl někdo nařizovat, co budu či nebudu tolerovat ve svém podniku, ze kterého řádně odvádím vše, co po mě chtějí? Stejně by mohli zakázat podávání tučných jídel, protože způsobují obezitu a s ní spojené zdravotní potíže nebo alkohol.

pilif.99 ( 29. dubna 2013 14:05 )

V tom případě doufám, že bude zakázán i provoz automobilů, jen choďte pěšky nebo jezděte na kolech, proč bych měl dýchat výfukové zplodiny a ničit si zdraví jen proto, že je někdo líný??!

beda888 ( 29. dubna 2013 10:19 )

To je pravda, že k této situaci může dojít, ale jen proto, že existují kuřácké a nekuřácké hospody. Až budou JEN!!!! nekuřácké, milovníci moku a alkolu nebudou mít na výběr a budou chodit. Ten chlast si neodpustí nikdy. V Plzni v jedné restauraci u výstaviště to zavedli již před 2 roky. Odešli jim 4!!!!! štamgasti a do měsíce se 3 vrátili. Holt chodí hulit ven. Navíc se jim zvedla tržba, protože tam mají předzahrádku a hřiště a začali tam chodit lidi s dětmi. Nu a v neposlední řadě proč neberet taky na zřetel zdraví personálu? A takový kecy, kolik vybere stát na daních mi hýbou žlučí. Četl jsem nejeden článek od odborníků z ministerstva zdravotnictví, kde píší, že náklady na léčkbu kuřáků, převyšují o několik miliard příjmy státu z daní.

valena ( 29. dubna 2013 10:17 )

no nevím, podle mě by si měl rozhodnout majitel rastaurace zda bude kuřácká nebo nekuřácká. kuřáci budou chodit do kuřácký a nekuřáci do nekuřácký, a je to běto nejlepší řešení je to nejjednodušší

Zobrazit celou diskusi