Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákazy kouření: Mohou platit i pro elektronické cigarety!

Nechceme dělat rozdíly, vzkazuje ministerstvo zdravotnictví a chystá pro kuřáky e-cigaret (vlevo) stejné postihy, jako pro klasické kuřáky. A reklamu na e-cigarety přitom dělala i Iveta Bartošová...
Nechceme dělat rozdíly, vzkazuje ministerstvo zdravotnictví a chystá pro kuřáky e-cigaret (vlevo) stejné postihy, jako pro klasické kuřáky. A reklamu na e-cigarety přitom dělala i Iveta Bartošová...  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. dubna 2012
10:49

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje zavedení novinky, pro mnohé pořádně nemilé a překvapivé - tam, kde je v současnosti platný zákaz kouření klasických cigaret, by mohlo být zapovězeno i kouření jejich elektronických náhražek.

Místo hutného cigaretového kouře vydechují páru, ale protože prý ministerstvo zdravotnictví nechce dělat rozdíly mezi "starými a novými" kuřáky, stejně nakonec budou biti i oni. Podle MF Dnes se chystá vedle postihů pro běžné kuřáky cigaret zavést stejné zákazy i pro uživatele elektronických cigaret.

Ministerstvo tak zahájilo polemiku o škodlivosti kouření tzv. e-cigaret: "Elektronická cigareta může v některých lidech vyvolávat například pocity bažení po nikotinu a její používání může mít negativní dopad na vnímání a budoucí návyky například u dětí," říká mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

"Jestliže je dítě pohledem na uživatele inhalátoru motivováno ke kouření, pak požaduji okamžitý zákaz veřejného vystavování všech lahví - mohly by evokovat požívání alkoholu. A všeho spodního prádla - mohlo by to nabádat k sexuálním excesům," reaguje jedna z rozlícených kuřaček na serveru iDnes.cz na podle mnohých absurdní přístup ministerstva.

Jak ostatně uvedl i německý portál Der Westen, e-cigarety zkrátka někdy způsobují zmatek. A nejen u nás. V chápání i legislativě. Problémy s klasifikací e-kouření řeší i v Německu, kde uživatelé elektronických cigaret zahltily ministerstvo zdravotnictví demonstrativně starými popelníky, které již nepotřebují.

Tažení proti e-cigaretám?

"Do restaurací a na veřejná místa kouř nepatří," hájí odpůrce e-cigaret Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku s tím, že elektronické cigarety jsou stále zlo. Výtažek z tabáku v nich sice nehoří, pouze zahřívá, jenže i tak prý podporují psychickou závislost kuřáků, kteří zkrátka potřebují vidět, že něco vdechují a vydechují. E-cigarety jsou podle ní dokonce větším nebezpečím, než klasické cigarety!

Přestože jsou oba způsoby kouření velmi odlišné, ministerstvo je chce zákonem srovnat na stejnou úroveň. Jenže spousta lidí si již náhražky v podobě e-cigaret zakoupila s tím, že omezí svůj zlozvyk. A že ho nahradí tolerovaným kouřením i na místech, kde jsou cigarety zapovězené. Mezi kuřáky e-cigaret se kromě rozhořčení šíří i spekulace, nakolik jde v případě návrhů změn o lobby tabákových firem, kterým s nárůstem e-kuřáků ubývá zákazníků. S nižším prodejem kalsických cigaret také přichází stát o daně.

e.44 ( 27. dubna 2012 21:29 )

Ty jsi skutečně naivní. Vážně si myslíš, že v posledních letech tabákovým koncernům nějak poklesly zisky? A ještě když vezmeš kolik ušetřily peněz, co by jinak vrazily do reklamy a sponzorování. Oni vlastně díky zákazu propagace tabákových výrobků zjistily, že vyhazovaly za reklamu nesmyslné peníze, jelikož i bez reklamy mají zákazníky jisté. On vlastně zákaz je tou nejlepší reklamou. Jo, kouření škodí zdraví, to se na krabičkách píše. Jenže ve skutečnosti někomu škodí, někomu vůbec ne. Záleží na náchylnosti organizmu a na ostatních negativních vlivech, které současně s kouřením na organizmus spolupůsobí. Znám lidi, co nikdy nekouřili a jsou trop s plícema. Znám lidi, co kouří desítky let a bez námahy zvládají dálkové pochody i ve vysokém věku. Je to prostě individuální záležitost. A většina lidí, kterých jsem se kdy ptala, jestli zkoušeli přestat, nebo jestli by chtěli přestat, mi jenom opáčila" A proč?" nebo "Proč bych takovou blbost dělal?" a podobně.

anka ( 27. dubna 2012 19:59 )

no, ale ti si nici jenom svoje zdravi a ne zravi s lidmi,se kterymi ziji anebo je obsluhuji...Navic verejne mineni tu funguje - podivej to je tlustoch....coz nuti obezni casto shodit nejaka ta kila vice nez pomysleni na jejich zdravi...

anka ( 27. dubna 2012 19:56 )

no...tabakove spolecnosti jsou taky nadnarodni spolecni...a i kdyz sponozovali spoustu aktivit....tak je likviduji....Fakt je jenom jeden, koureni skodi zdravi..Vetsina kuraku, kdyby mohli otocit prstenem a prestat kourit, tak by prestala.

kuracka ( 27. dubna 2012 18:50 )

no to jo, kouřím normální cigarety, teď jsem si koupila elektronické, zde mi velmi pomohli s výběrem http://www.elektronickecigaretynejlevneji.cz/princip-a-slozeni-elektronicke-cigarety myslela jsem si, že když nebudu moct kouřit obyč, zapálím si tuto... tak uvidíme, třeba dostanou rozum...

e.44 ( 27. dubna 2012 18:35 )

Já znám jenom jednu protože jsem se nezajímala nikdy o to v kolika letech lidé kolem mě začali kouřit. Ty pravděpodobně ze stejného důvodu neznáš nikoho. Nebo se snad kuřáků na potkání ptáš kdy s tím začali?

Zobrazit celou diskusi